ARAD. Două reclamații au fost depuse la Inspectoratul Școlar Județean și mai multe voci au protestat față de modul în care au fost repartizați cei 52 de elevi în cele două clase pregătitoare în limba germană de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Arad. Majoritatea cererilor erau pentru clasa învățătoarei Hanelore Pribac, mult mai multe decât numărul elevilor care ar fi putut fi incluși într-o clasă. O opțiune cu atât mai mult justificată dat fiind că la momentul înscrierii numele celei de a doua învățătoare nu era încă cunoscut. Exista aprobarea din partea IȘJ pentru încă o clasă de germană, dat fiind numărul mare de copii înscriși, dar nu se cunoștea încă cine va fi repartizat la clasa respectivă.
Fără criterii de selecție
Care copii să fie aleși în clasa doamnei Hanelore Pribac și care să rămână în clasa cealaltă? Conducerea școlii a organizat două întâlniri cu părinții pentru a stabili care să fie criteriile de departajare. Greu de ales. Fiecare părinte a dat o declarație prin care optau pentru o formulă sau alta de departajare. Cele mai multe au fost pentru tragerea la sorți dar au fost și menționate și criterii precum ordinea alfabetică, ordinea înscrierilor, etnia germană, teste de limbă sau chiar vârsta copiilor. „La finalul fiecărei întâlniri, directorul școlii a punctat foarte clar că vom fi contactați toți părinți pentru a participa la tragerea la sorți. Nu am fost contactați și, mai mult, la începutul lunii septembrie era deja afișată lista finală. Selecția s-a făcut fără a mai fi anunțați într-o totală lipsă de transparență” acuză unul dintre părinții nemulțumiți, Bogdan Ivașcu.
Directorul instituției de învățământ, Monica Ienciu, a explicat situația: „Într-adevăr majoritatea părinților au decis ca tragerea la sorți este cea mai potrivită. În ședința Consiliului Administrativ din 17 iunie 2014 am decis ca această să aibă loc în prezența unei comisii formată din director, director adjunct, învățătoarea Hanelore Pribac, președintele comitetului de părinți pe școală și alți trei reprezentanți ai părinților aleși aleatoriu, dintre părinții celor 52 de elevi” a precizat directorul.
Tragerea la sorți a avut loc pe 25 august 2014 și au fost deciși viitorii elevi ai clasei doamnei Pribac.
Acuzații de principiu
Ceea ce a iscat nemulțumire părinților a fost lipsa de transparență privind modul de selectare al copiilor. Pentru o parte dintre ei, o tragere la sorți în prezența tuturor părinților, ar fi fost mult mai cinstită și evident nu ar fi lăsat loc de interpretări și suspiciuni. Poate că și prezența învățătoarei în comisia de tragere la sorți lasă loc de speculații la fel ca și faptul că copii celor trei părinți au ajuns în clasa dorită. Cert este că situația nu va mai putea fi schimbată dar, poate pe viitor, vor fi gândite alte metode mai clare și mai transparente de selecție a copiilor care să nu lase loc de suspiciuni.
IȘJ în control
Reclamațiile vor fi verificate și de către inspectori din cadrul IȘJ Arad care vor face un control la școlă pentru a analiza situația.
Citiți principiile noastre de moderare aici!