Facturi exorbitante la căldură în blocurile ANL din Sebiş. După ce la începutul iernii au stat în frig din pricina datoriilor acumulate de câţiva locatari la plata căldurii, s-a luat decizia de a reporni totuşi sistemul de încălzire centralizat. Şocul a venit la plată. Pentru o singură cameră, în condiţiile în care furnizarea căldurii, după spusele locatarilor, este furnizată doar între orele 17.00 – 4.00, s-a plătit în jur de 350 lei. „Şi în casă este frig de-a binelea” spun aceeaşi locatari. La apa caldă au renunţat oamenii încă de anul trecut, din acelaşi motiv: i-a costat mai mult decât pot suporta. Ideea care a stat la baza acestui sistem de locuinţe a fost totuşi, una socială, erau destinate celor cu o mai mică putere financiară şi nu celor bogaţi. Soluţia pentru care s-a optat la Sebiş, o centrală pe bază de motorină s-a dovedit a fi extrem de costisitoare pentru locatari. Plătesc printre cele mai mari facturi din judeţ la un bloc ANL.
Singuri în judeţ
Situaţia de la Sebiş este unică. Din toate cele 8 localităţi din judeţ care au sau vor avea în viitorul apropiat locuinţe ANL în nici un caz nu s-a optat pentru o centrală pe bază de motorină. Acolo unde exista o reţea de gaz, s-a ales o centrală pe gaz. În această situaţie sunt, spre exemplu, cei de la Chişineu Criş, Pâncota, Sântana. Pentru a avea o comparaţie mai clară, factura pentru o cameră pentru luna trecută, la cei pe gaz, în care e inclusă şi apa caldă, s-a ridicat undeva la 200 lei. Cei care fac excepţie sunt cei din Nădlac care, potrivit declaraţiilor primarului Vasile Ciceac, vor avea pentru cele 16 apartamente ce vor fi date în folosinţă anul acesta, o centrală cu încălzire geotermală. Situaţie similară cu a celor din Sebiş este însă la Lipova unde neavând reţeaua de gaz au optat pentru o centrală pe lemne, un combustibil mult mai ieftin decât motorina.
Cine alege centrala
Primarul Sebişului, Ioan Feieş, ne-a declarat în momentul în care am abordat subiectul că tipul de centrală a fost prevăzut în proiectul ANL de construire şi că e destul de complicat să mai fie schimbat acum. Pe de altă parte, primarul Nădlacului a precizat că în pregătirea documentaţiei pentru ANL, autoritatea locală era obligată să prezinte câteva variante de încălzire şi se alegea de comun acord varianta cea mai bună. Primarul de la Sântana, Viorel Enache a declarat la rândul său că se putea opta în funcţie de resursele de combustibil ale localităţii. E drept că la Sebiş nu erau prea multe variante: combustibil lichid uşor CLU, motorină sau lemne. S-a ales sau a fost impusă cea mai scumpă variantă.
Se caută soluţii
Cei de la Termoconstruct, firma care se ocupă de facturarea celor de la ANL au precizat că în acest moment se caută soluţii tehnice pentru trecerea pe combustibil lichid uşor, care ar mai micşora factura locatarilor. Probabil pe iarna viitoare.
Opt familii fericite: primesc ANL
Citiți principiile noastre de moderare aici!