ARAD. Justiția prin ochii copiilor. Asta și-au propus reprezentanții Tribunalului și Judecătoriei Arad, vineri, la Ziua Porților Deschise a celor două instituții, de Ziua Europeană a Justiției Civile. Pe holurile și în sălile de judecată ale Tribunalului și Judecătoriei Arad au trecut, vineri, aproximativ 500 de elevi, toți curioși să vadă ce se întâmplă în timpul unui proces și care este rolul judecătorului, avocatului, procurorului. Elevii clasei a X-a din cadrul liceului Elena Ghiba Birta au simulat și un proces de divorț, sub atenta supraveghere a reprezentanților Tribunalului și Judecătoriei Arad care au fost plăcut surprinși de spiritul justițiar corect al copiilor implicați în proces.
500 de elevi – un record
„Am avut în jur de 500 de elevi – cred că e un record, niciodată nu au fost atâția – în special de liceu, care au avut acces la compartimentele instanței, au văzut filmulețe de prezentare a activității sistemului judiciar și, ca o dovadă a faptului că nu a fost o activitate impusă de către cadrele didactice, și-au manifestat dorința de a pune întrebări suplimentare, au cerut să vorbească cu judecători, să-i întrebe concret despre activitatea lor. Cu această ocazie au avut loc întâlniri între elevi și judecătorii, aceștia din urmă au răspuns la o serie de întrebări. Elevii aveau curiozități despre cum funcționează sistemul de justiție, ce înseamnă separația puterilor, ce sunt aceia judecători, care este diferența între judecători și procurori și magistrați, lucruri neclare pentru ei, ceea ce dovedește că avem un minus în ceea ce privește educația juridică în școală. Noțiuni elementare nu sunt cunoscute și ne-am bucurat când am văzut că au venit într-un număr atât de mare. Am încercat să le dovedim elevilor, prin procesul pe care l-am pregătit, că adagiul latin care definește justiția, care spune că dreptul, de fapt, e echitate și bună credință e pe deplin valabil. Am pregătit un proces în materie de minori și familie, un proces de divorț. O familie ipotetică cu doi copii între ai căror părinți au apărut neînțelegeri cotidiene, fără vreo vină evidentă a unuia sau a altuia. Și atunci s-a pus problema stabilirii vinovăției, încredințarea copilului către unul sau altul dintre părinți și, în mod surprinzător, deși nu aveau cunoștințe juridice, toți magistrații care au fost prezenți la acel proces au constatat că elevii au dat o soluție absolut corectă din punct de vedere juridic. O soluție pe care am fi dat-o și noi. Au fost interesați de proces, au pus întrebări, și-au însușit rolul de judecători, și-au însușit rolul de avocați, au avut pledoariile de final deosebit de convingătoare. Am rămas plăcuți impresionați de faptul că și-au intrat în rolul pe care l-au jucat”, a declarat judecătorul Flavius Bradin, președintele Judecătoriei Arad.
„Expoziție” la Tribunal și Judecătorie
Tot cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, holurile Tribunalului și Judecătoriei Arad au fost înfrumusețate cu picturile elevilor din clasa a V-a de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și cu lucrările elevilor de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”.
„Pe parcursul întregului an am dezvoltat parteneriate cu reprezentanți ai societății civile și aici mă refer la instituțiile de învățământ de toate gradele din Arad. Avem parteneri constanți de comunicare și de discuții pe mai multe paliere, în special pe educația juridică care se derulează în școli. Avem parteneriate cu Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, cu Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”, cu Colegiul Național „Vasile Goldiș”. Aceste parteneriate au ajuns la un punct culminant pentru că ce-l încheiat cu cei de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” s-a concretizat în procesul simulat care a avut loc vineri dimineața, iar parteneriatul cu liceul Sabin Drăgoi s-a concretizat printr-o expoziție de lucrări – care se află pe holul Tribunalului Arad”, a completat judecătorul Silvia Nădăban, președintele Tribunalului Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!