ARAD. Deşi a avut o medie de peste 6% în judeţ, cu un total de 8.319 voturi, UDMR Arad nu a intrat la redistribuiri şi nici nu a mai beneficiat de suplimentarea numărului de candidaţi. Secretarul de stat Kiraly Andras, care a obţinut 12,44% pe colegiul 7, spune că a fost vorba şi despre ghinion dar recunoaşte că „am pierdut pe mâna noastră ”.
Ghinionul…
…a fost acela că judeţul Arad s-a închis, ca număr de voturi valabil exprimate, exact pe şapte deputaţi, redistribuirile fiind epuizate de către ARD şi PP-DD, care au luat câte doi deputaţi. Dacă în loc de trei colegii de deputaţi s-ar fi închis cu peste 50% patru, ar fi prins şi UDMR un mandat. Aşa, însă, a rămas pe dinafară. Cât despre un mandat suplimentar, ca în 2008, spune Kiraly Andras, nici vorbă :„În 2008 a fost o situaţie excepţională, cinci colegii deputaţiale din totalul de şapte fiind închise de către PDL. După redistribuirea celor două neînchise, au mai rămas voturi neutilizate, de care am beneficiat noi. Acum, însă, nu a mai fost cazul”.
Pe mâna lor
Cifrele arată că actualul- şi, probabil- viitor secretar de stat la Învăţământ- Kiraly Andras- are dreptate. Concret, la alegerile locale pentru Consiliul judeţean UDMR Arad a adunat din judeţ nu mai puţin de 13.052 de voturi. Până la 8.319, obţinute acum, diferenţa este considerabilă. Ca şi la nivel naţional, participarea la guvernare alături de PDL, percepută şi de către o parte a maghiarilor doar ca sprijin pentru tăierea pensiilor şi salariilor, a tras uniunea în jos. La nivelul municipiului, de pildă, în cele trei colegii deputaţiale UDMR a adunat în total 3.873 de voturi. Faţă de 4.704, obţinute în vară la alegerile locale pe municipu, se înregistrează o scurgere de peste 800 de voturi, ceea ce nu este de ici, de colo.
Unde s-au dus ?
Este lucru ştiut că şi în judeţul Arad Tokes are adepţi, aşa că ar fi de presupus că maghiarii arădeni nemulţumiţi de UDMR au votat pentru partidul acestuia. Numai că PPMT nu a avut candidaţi la Camera Deputaţilor, ci doar la Senat. Pe municipiu, candidatul de senator al PPMT a obţinut 394 de voturi, pe colegiul senatorial 2- 262 de voturi, iar pe colegiul 3- 201 voturi. Concluzie : ori maghiarii nu s-au prezentat la vot, ceea ce nu prea le este în fire, ori au votat pentru alte partide. Poate că în judeţ au votat cu USL, însă în municipiu, unde Falcă a avut întotdeauna votanţi din partea maghiarilor, o parte a voturilor s-a dus, cu certitudine, spre MRU.
CITESTE SI
Citiți principiile noastre de moderare aici!