Toate acestea, în colaborare cu ONG-urile şi bisericile maghiare din Arad, sub genericul „Zilele maghiare arădene”. Liderii UDMR Arad, Bognar Levente şi Farago Peter, au susţinut o conferinţă de presă, pentru a puncta desfăşurătorul manifestărilor, dar şi activităţile derulate până acum. Cum ar fi strângerea a 7.300 de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Kelemen Hunor la Preşedinţia României. Apropo de aceasta, Bognar Levente nu a ştiut să comenteze în vreun fel afirmaţia lui Kelemen Hunor cum că, într-adevăr, dacă ne luăm după actuala Constituţie a României, proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc este neconstituţional, dar că trebuie modificată Constituţia. Oricum, chiar dacă UDMR Arad cunoaşte proiectul, deoarece l-a dezbătut, „pe noi ne interesează mai mult autonomia culturală” prevăzută în legea minorităţilor naţionale, elaborată de către UDMR în 2005. Cât despre cei 13 generali, afirmă Bognar, aceştia sunt „eroi executaţi de tirania absolutismului pentru că au crezut în idealul revoluţiei popoarelor de la 1848” şi sunt comemoraţi, chiar dacă doar patru au fost maghiari. Şi, afirmă tot el, afirmaţia că în 1848-1849 armatele maghiare ar fi ucis 40.000 de români este o minciună a „extremiştilor”, care „otrăvesc” buna convieţuire, istoricii stabilind că „cifra nu este cea reală” (cifra a fost stabilită exact de către istorici, nu doar români-nn). Una peste alta, însă, este de părere Bognar Levente, indiferent de cele bune sau rele ale trecutului, UDMR propune aplicarea modelului franco-german, iar pentru Ţinutul Secuiesc ar fi fi potrivit sistemul Tirolului de Sud. „Pentru a merge înainte în pace, avem nevoie de dialog”, iar proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc este „un proiect de lege care poate fi discutat”, chit că nu este constituţional, conchide Bognar.
UDMR Arad spune ca uciderea a 40.000 de romani la revolutia maghiara este o „minciuna a extremistilor”
ARAD. Ca de fiecare dată, de 11 ani încoace, UDMR Arad pregăteşte ziua de 06 0ctombrie- comemorarea celor 13 generali- prin manifestări culturale, religioase,expoziţii etc în perioada 26 septembrie- 06 octombrie.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
UT Arad
Mircea Rednic l-a sfătuit pe jucător: „I-am spus părerea, ce ar fi mai bine, acum este el cel care decide ce va face”.
Mapamond
Numărul celor ucişi în atacul de vineri de la târgul de Crăciun din Magdeburg a crescut la patru, iar numărul celor răniţi grav este de 41, au indicat sâmbătă surse de securitate citate de dpa.
ARADON Sport local
ZALĂU. Opt pugilişti de la Box Club Motorul Arad au luat startul, recent, la Cupa Meseş, competiţie de tradiţie în peisajul sportului cu mănuşi din ţara noastră.
ARADON opinii
Reprezintă numărul anilor care au trecut de la momentul în care Aradul a ieşit în stradă să manifeste împotriva regimului Ceauşescu. Al doilea oraş din ţară, după Timişoara, locul unde s-a aprins scânteia Revoluţiei din 1989, care a dus la căderea regimului comunist din România. Mânaţi de dorinţa de libertate, oamenii şi-au riscat viaţa în cel mai însângerat decembrie. Parcă fiind motivaţi (şi) de vorbele filozofului francez Brice Parain: „Dacă vrem să fim liberi, nu trebuie să ne fie frică de a muri”.
Local
ARAD. Sergiu Bîlcea, noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a „intrat în pâine” la câteva zile de la preluarea funcţiei de conducere.
Local
Cristian Chişmorie şi-a aflat sentinţa definitivă în dosarul privind obţinerea ilegală de fonduri europene: peste cinci ani de închisoare.
Local
Făcând parte dintr-un amplu eveniment al comunității germane din Arad, Târgul de Crăciun al elevilor de la Liceul Teoretic A.M. Guttenbrun a fost organizat în centrul Aradului Nou.
Mapamond
Naim Boudaoud şi Azim Epsirkhanov, cei doi prieteni ai asasinului profesorului francez Samuel Paty, decapitat în 2020, au fost găsiţi vinovaţi de complicitate la asasinat şi condamnaţi vineri la câte 16 ani de închisoare, relatează AFP.
1
Citiți principiile noastre de moderare aici!