ARAD. Aproape în fiecare zi lucrătoare a anului trecut, un copil din judeţul Arad a fost abuzat sau neglijat. Cel puţin asta rezultă din statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. Iar trendul este ascendent. Tot mai multe cazuri de abuz şi neglijare a copilului au ajuns, de la an la an, în atenţia instituţiei.
„Comparativ cu anii precendenţi, numărul beneficiarilor Serviciului evaluare şi consiliere în situaţii de abuz, neglijare şi violentă domestică, din cadrul Direcţiei, a crescut constant, cu preponderenţă la categoria de beneficiari copii. Astfel, în 2012 au fost înregistraţi 187 beneficiari, din care 177 copii si 10 adulţi – femei victime ale violenţei în familie. În 2013 am avut 217 beneficiari, din care 204 copii şi 13 adulţi – femei victime ale violenţei în familie. În cursul anului 2014, în evidenţele DGASPC s-a înregistrat un număr de 242 beneficiari, din care 237 copii şi 5 adulţi” – precizează Vanina Vanci, purtător de cuvânt al DGASPC Arad. Vorbim, aşadar, de o creştere cu 12% în 2014 faţă de 2013 şi cu 29% faţă de 2012. Ceea ce nu înseamnă, în mod obligatoriu, că s-au întâmplat mai multe cazuri de abuz şi neglijare, ci că au fost raportate mai multe astfel de cazuri către DGASPC, adresabilitatea instituţiei crescând de la un an la altul.
Majoritatea sezizărilor privind cazurile de abuz şi neglijare a copilului „au venit” din mediul urban, unde au fost semnalate 112 solicitări (64 în municipiul Arad, 48 în oraşele din judeţ), în timp ce în mediul rural au fost semnalate 130 de sesizări.
Din cele 242 de cazuri cu care s-a confruntat, anul trecut, Serviciul evaluare şi consiliere în situaţii de abuz, neglijare şi violenţă domestică, din cadrul DGASPC Arad, cele mai multe – 145 – au fost neglijări. Acestora li se adaugă 32 de cazuri de abuz fizic (din care 27 copii şi 5 adulţi) şi 14 de abuz emoţional. În alte 8 situaţii a fost vorba de abuz sexual. În 43 de cazuri, oamenii care au făcut sesizările au fost îndrumaţi spre alte instituţii cu competenţe în rezolvarea problemelor lor.
„Sursele”
Situaţiile de abuz şi neglijare a copilului au fost semnalate, în principal, de persoane fizice. 104 sesizări au venit din această direcţie, din care 17 prin „telefonul copilului” 983 şi 87 sesizări scrise. Alte 61 de cazuri au fost semnalate de spital şi 58 de la nivelul primăriilor. Organele de cercetare penală (poliţie/ procuratură) au evidenţiat 11 cazuri de abuz şi neglijare a copilului, în timp ce dinspre judecătorie a mai fost semnalat un caz. Şase sesizări au venit din partea altor servicii din cadrul Direcţiei, iar una a fost transmisă chiar de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.
Protecţie
Ce măsuri a luat DGASPC în cazurile de abuz şi neglijare ce i-au fost semnalate? Pentru 33 de copii au fost instituite măsuri de protecţie în regim de urgenţă, din care: 16 copii la asistent maternal profesionist, 15 copii la Centrul de Primire Minori Arad, 2 copii la Centrul de recuperare şi reabilitare pentru copii cu dizabilităţi Arad.
Din totalul celor 237 de copii abuzaţi şi neglijaţi, 204 au rămas în famila naturală, acestea fiind monitorizate pe perioade cuprinse între 3 luni şi 1 an, în funcţie de situaţie.
Marcaţi pe viaţă
În ce măsură şi în ce fel e afectat viitorul copiilor care au fost abuzaţi şi neglijaţi? Răspunsul oferit de purtătorul de cuvânt al DGASPC Arad, Vanina Vanci, nu este deloc optimist: „Oricare ar fi abuzul la care este supus copilul, acesta va creşte cu o imagine de sine distorsionată, convins că nu are nicio valoare, că nu e în stare de nimic, că nu e la fel de bun ca ceilalţi, că este un om inferior, care nu merită nimic bun în viaţă. Va creşte în frică, angoasă, umilinţă, mânie, furie. Se va interioriza. Va abuza pe alţii, la rândul său, în exact acelaşi fel în care şi el a fost abuzat şi, adesea, se va agresa pe sine însuşi condamnâdu-se, luând asupra lui greşelile celorlalţi, acceptând umilinţe din partea celor din jurul său, relaţii nepotrivite, înjositoare, refuzând să spere, să viseze, să îndrăznească să se afirme, minimalizându-şi meritele, exagerându-şi greşelile.”
Măsuri preventive
DGASPC Arad a realizat în anul 2014, trei campanii de prevenire a victimizării, atât a copilului, cât şi a femeii. Două campanii au avut loc pe raza municipiului Arad şi o campanie în mediul rural, în zone în care există risc crescut sau mediu de neglijare a copilului: Secusigiu/Sânpetru German, Felnac, Şofronea, Pecica. De asemenea, în cursul anului 2014 au început demersurile de înfiinţare a Echipei Intersectoriale de prevenire şi combatere în domeniul violenţei în familie. Echipa are 8 membri din cadrul celor mai importante instituţii publice şi din mediul privat implicate în prevenirea şi combaterea fenomenului de violenţă în familie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!