Trebuie să ştiţi că există o soluţie rezonabilă în această situaţie. Şi ea vine tocmai de la… Ghioroc. Aici funcţionează Secţia de îngrijiri paliative a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
„Persoanele care vor să-şi interneze aici părinţii sau aparţinătorii trebuie să ştie că avem condiţii foarte bune, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere hotelier. Bolnavilor li se asigură continuitatea tratamentului medical indicat de specialist, există personal calificat – doi medici, asistente medicale, infirmiere. De asemenea, pentru securitatea şi siguranţa bolnavilor, secţia a fost dotată cu o instalaţie de monitorizare şi supraveghere a pacienţilor. Masa este asigurată printr-o firmă de catering. Aerul de Ghioroc are, şi el, un rol important asupra stării fizice şi psihice a bolnavilor. Pacienţii pot face aeroterapie în spaţiul de agrement amenajat în curtea unităţii. Avem condiţii foarte bune şi… totul e gratis” – subliniază dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Paşi
La Secţia de îngrijiri paliative de la Ghioroc se pot interna bolnavii pentru care tratamentul spitalicesc s-a încheiat, dar care au totuşi nevoie de recuperare şi de îngrijire specială. „Nu e vorba neapărat de bătrâni, ci de bolnavi care au fost pacienţi ai secţiilor de acuţi sau cronici, pentru care spitalul şi-a terminat tratamentul, pacienţii având nevoie doar de tratament de întreţinere” – explică dr. Teodora Olariu.
Managerul Spitalului Judeţean Arad ne spune şi cum pot bolnavii să devină pacienţi ai Secţiei de îngrijiri paliative. „Pot fi trimişi, prin bilet de trimitere, de către medici – fie de familie, fie specialişti, dar în special specialişti. Trebuie să fie verificat diagnosticul medical şi apoi să se facă bilet de trimitere pentru Secţia de paliative de la Ghioroc. Bolnavul beneficiază de 14 zile de internare gratuită, după care perioada de internare se poate prelungi” – precizează dr. Olariu.
Există, însă, şi o situaţie pentru care se percepe taxă. „Sunt două saloane cu câte două paturi, unde se plăteşte o taxă simbolică de 10 lei pe zi pentru condiţii hoteliere” – spune managerul Teodora Olariu. Majoritatea saloanelor au trei-patru paturi, capacitatea totală a secţiei fiind de 30 de locuri.
Modernizată în 2011
Secţia de îngrijiri paliative de la Ghioroc a fost dată în folosinţă în urmă cu aproximativ doi ani şi jumătate, după ce clădirea a beneficiat de ample lucrări de modernizare. Investiţia s-a ridicat la 170.000 de lei, finanţarea fiind asigurată în totalitate din fonduri provenite din bugetul Consiliului Judeţean Arad.
Teodora Olariu: E o soluţie pentru familiile care au dificultăţi de îngrijire acasă
Citiți principiile noastre de moderare aici!