USL a prezentrat Programul economic, un document cu soluţii concrete şi realiste pentru scoaterea României din criză şi pentru ridicarea nivelului de trai al românilor. USL a stabilit o serie de obiective centrate în zona pieţei muncii, printre care crearea unui milion de locuri de muncă, reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS pentru angajatori, creşterea salariului minim pe economie la 800 de lei pe lună.
„Dezvoltarea va fi asigurată de agricultură şi energie, sisteme publice, competitivitate, inovaţie-cercetare, creşterea nivelui de trai. Obiectivul USL este să creeze un milion de noi locuri de muncă, pentru a ajunge la un număr de angajaţi cel puţin egal cu numărul de pensionari”, a spus Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.
Locurile de muncă nu vor fi create direct de stat, ci prin crearea unui mediu economic favorabil. „Reducerea costului muncii, stimularea sectorului privat, scăderea fiscalităţii, încurajarea capitalului naţional (cu accent pe zona industrială), atragerea investiţiilor străine, absorbţia fondurilor europene, creşterea competitivităţii – aşa vom crea noi locuri de muncă”, este de părere Căprar.
Alte oferte
Programul USL prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, precum şi reducerea integrală a plăţii CAS datorate de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii pe locul de muncă încă un an de zile). De asemenea, propune zero taxe pentru angajarea în regim part time pentru tinerii sub 25 de ani şi a persoanelor cu vârsta mai mare de 55 de ani. Viziunea economică a USL prevede adaptarea acordului actual cu FMI şi negocierea, în 2013, a unui nou acord cu Fondul.
Opt surse suplimentare
Uniunea prevede 8 surse suplimentare de venituri: creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, oprirea risipei bugetare (-50%), combaterea eficientă a evaziunii fiscale, îmbunătăţirea colectării (inclusiv prin audit internaţional), contracte de performanţă în sistemul public, redevenţele statului, suprataxarea tranzacţiilor speculative, revizuirea sistemului de vânzare a drepturilor de poluare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!