Complexul Muzeal Arad anunță că statuia „Aradul întristat” va fi expusă în cadrul expoziției „Tezaur 1848-1849. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean”, ce se află în prezent în proces de reamenajare. Zilele trecute a avut loc o întâlnire de lucru între Fekete Károly, vicepreședinte al Asociației „Kölcsey” din Arad și Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, în vederea extinderii expoziţiei „Tezaur 1848-1849”, cu o sală dedicată monumentului „Aradul întristat” („Búsuló Arad”). Realizat din marmură albă de Carrara de către sculptorul Aradi Zsigmond în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, monumentul a fost amplasat de-a lungul timpului în diferite spații publice din Arad, pentru ca în perioada interbelică să fie retras în depozitul de istorie al muzeului. „Statuia urmează să fie restaurată de dr. Kocsis Rudolf, sculptor și apoi prezentată publicului în expoziția Tezaur 1848-1849. Repere din Colecţia de relicve a muzeului arădean, care se va redeschide la Palatul Cultural”, anunță Complexul Muzeal Arad.
Ridicată în amintirea celor câteva sute de honvezi morți la Arad în timpul luptelor de stradă de pe data de 8 februarie 1849, statuia „Aradul întristat” a fost realizată de sculptorul arădean Aradi Zsigmond, nepotul rabinului reformator arădean Áron Chorin. Sculptată în marmură de Carrara, a fost realizată în atelierul din Milano al sculptorului. Statuia a ajuns în Arad în 1869 și inițial ar fi trebuit amplasată în cimitirul vechi al orașului, acolo unde se afla groapa comună în care unii dintre honvezi au fost înhumați.
La sugestia unui fost ministru al educației în guvernul de la Budapesta, statuia a fost amplasată într-un scuar amenajat pe mijlocul bulevardului central al orașului, în zona intersecției cu strada Crișan. În anii 1880, monumentul a fost mutat în cimitirul vechi, iar ulterior, în anii 1920, aceasta a ajuns la intersecția actualelor străzi Nicolae Ștefu și Octav Băncilă, în (atunci) nou înființatul cartier al funcționarilor. În prima parte a anului 1932, însă, statuia a fost demontată și depozitată la subsolul Palatului Cultural, planul inițial fiind acela de a prezenta statuia fie în cadrul expoziției din palat, fie în parcul de lângă. Doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat, statuia rămânând ascunsă de privirile oamenilor timp de 92 de ani. Acum, aceasta va revedea lumina zilei.
Conform celor de la Complexul Muzeal Arad, lucrările de reamenajare a sălilor expoziției legate de revoluția din 1848-1849 – ce va cuprinde și sala în care va fi expusă statuia „Aradul întristat”, respectiv cele de extindere a pinacotecii muzeului, se vor încheia undeva în primăvara acestui an.
Trimite articolul
XRestaurati statuia si amplasati-o in muzeul din palatul cultural Arad. Afara undeva fiind facuta din marmura se va degrada din cauza vremii sau va fi vandalizata.
Mai terminați cu promovarea Aradului unguresc! În ultimul timp se scot la iveală tot felul de aspecte din perioada 1848-1918, epoca de aur a expansiunii ungurimii imperiale. Să nu uităm că românii – în special, dar și celelalte etnii nemaghiare – erau marginalizați și batjocoriți, încercându-se deznaționalizarea lor.
-
Pai nu-i Orban prietenu’ la catarama al romanilor?
-
Vezi ce opere de arta sunt acum prin Arad facute de romani. Sunt de o valoare artistica incomensurabila. Mai ales sile Goldis din statia de tramvai. E beton. It i place , asa e ?😆😆😆😆
Aradule nu fi trist faraonul merge inainte prin partidul pnlist
Au fost multe STATUI însă ROMÂNII și Regimul lor COMUNIST nu au știut să facă altceva numai să DISTRUGĂ dar de făcut ei să facă numai să fure de 33 de ani încoace și tot ei COMENTEAZĂ că cine sint ei cei care nu fac nimica bun numai că totul este sl lor și sînt SĂRACI lipit PĂMÎNTUL .
De ce nu se promovează statuile românești ? Cele așezate de pe malul Mureșului ( între Constructorului și Palatul Szantay ) respectiv cele de la Căsoaia ?