ARAD. Încă 30 de zile de arest pentru arădeanul Victor Faur. Tânărul care a spart serverele NASA în 2006 fusese arestat în Slovenia la începutul lunii octombrie 2013 (pe baza unui mandat emis de Interpol pe numele său) şi avea mandatul de arestare prelungit până la 2 decembrie. Din surse sigure, dar neoficiale, am aflat că perioada de arest a fost prelungită, ieri, cu încă 30 de zile. Aşadar, Victor Faur va mai rămâne după gratii în închisoarea slovenă, aflată la 20 de kilometri de graniţa cu Ungaria. Marea temere a familiei sale este că tânărul va fi extrădat în SUA şi va fi judecat din nou pentru atac informatic (cu toate că a fost deja judecat şi condamnat pentru fapta sa în România). În acest caz, „dacă îl judecă din nou, după legile de acolo, Victor riscă între 50 şi 120 de ani de închisoare!” – spune dr. Mircea Faur, tatăl tânărului.
Extrădarea, cale lungă
Se pare, însă, că până la extrădare mai e cale lungă. Acuzaţiile formulate de SUA la adresa lui Victor Faur nu sunt foarte clare. Potrivit familiei, tânărul şi-a angajat un cunsocut avocat sloven, specialist în drept internaţional, „dar noi nu putem vorbi cu el, nu putem afla mare lucru de la el întrucât nu vorbim engleză şi slovenă cu atât mai puţin. Suntem în imposibilitate totală!” – susţine dr. Faur.
Ceea ce se ştie sigur este că instanţa va hotărî dacă Victor Faur va fi extrădat în SUA. Dar acest proces presupune parcurgerea mai multor etape. Deciziile instanţei pot fi atacate cu apel, iar dosarul tânărului arădean ar putea ajunge până la Curtea Constituţională a Sloveniei.
Competenţe limitate
Potrivit spuselor dr. Mircea Faur, el vorbeşte la telefon aproape zilnic cu fiul său, cu ajutorul unei cartele telefonice. Fiecare convorbire îl întristează tot mai mult. Pentru că nu-i aduce nicio veste bună. „Chiar dacă condiţiile din celulă sunt rezonabile, chiar dacă are posibilitatea să-şi cumpere mâncare prin intermediul angajaţilor închisorii, practic, el e ca un ostatic acolo. Noi vrem să fie adus aici, în ţară. Asta e tot ce ne interesează” – mărturiseşte tatăl tânărului.
Din păcate, nici familia lui Victor, nici Ambasada României din Slovenia, nici Ministerul Afacerilor Externe nu au vreo putere de a influenţa lucrurile. „Cazul Victor Faur” este în atenţia autorităţilor române, care se află în contact permanent cu tânărul şi încearcă să-l ajute „în limita competenţelor”. Dar nu au prea multe… competenţe. Pentru că e vorba de o problemă dintre un cetăţean român, Slovenia şi SUA. Justiţia este singura care va hotărî soarta tânărului arădean.
CITESTE SI:
Aradeanul Victor Faur risca intre 50 si 120 de ani de …
Citiți principiile noastre de moderare aici!