Centralele termice arădene se bat în costuri şi pierderi, la mijloc fiind o viitoare decizie a administraţiei privind alegerea centralei care să furnizeze apă caldă pe timp de vară. Problema apei calde în municipiu a determinat reprezentanţii celor două centrale (cea pe hidrocarburi, de la Polivalentă, şi cea pe lignit, de la ieşirea din oraş) să întocmească o serie de calcule în care se scot în evidenţă… costurile pe care le-ar implica.
Consilierii municipali sunt chemaţi, astăzi, să aprobe bugetele celor două CET – uri, în bugete „strecurându-se”, însă, şi documentele transmise între cele două societăţi.
„Bulgărele de zăpadă” a pornit de la Consiliul de Administraţie de la CET Hidrocarburi, care, se pare, a solicitat date privind posibilitatea de a se furniza apă caldă de la CET Arad, nu de la Hidrocarburi, ca în trecut.
Conducerea CET Hidrocarburi a răspuns Consiliului de Administraţie (cu sume clare) faptul că, şi dacă s-ar face economii prin trimiterea personalului în şomaj tehnic şase luni, vor creşte cheltuielile. „În situaţia în care se va hotărî ca SC CET Hidrocarburi să preia energia termică de la SC CET Arad şi în perioada de vară, respectiv mai 2011 – septembrie 2011, s-ar majora cheltuielile CET Hidrocarburi cu 993.656 lei”, se precizează în raportul înaintat CA.
Foarte vehemenţi, reprezentanţii CET Lignit pun condiţii foarte dure pentru a furniza apa caldă, subliniind că s-a renunţat la această variantă în 2008, în urma unor analize de management care au stabilit că această soluţie va genera cele mai mici pierderi.
Reprezentanţii CET Arad (centrala pe lignit de la ieşirea din oraş) continuă refuzul de a furniza apă caldă printr-o serie de justificări de ordin financiar.
Data de 1 aprilie aduce o surpriză neplăcută la CET Arad. Peste vară nu va mai beneficia de banii pe care îi primea lunar de la Transelectrica. „Odată cu implementarea schemei de tip <<bonus pentru cogenerarea de înaltă eficienţă>> nu mai beneficiază peste vară de contractul de punere la dispoziţie a capacităţii electrice calificate şi, în consecinţă, nu va avea asigurate nici un fel de venituri pentru plata gazului consumat pe timp de vară, fond bănesc care asigura o parte din fondul de salarii pentru angajaţii CET Arad”, se subliniază în raportul CET Arad.
„În consecinţă, pe perioada de livrare a apei calde menajere (mai-septembrie) SC CET Arad nu va mai beneficia de nici un fel de venituri”, se precizează în raportul semnat de directorul general Pavel Moisă.
Gaură neagră
Reprezentanţii CET Arad atrag atenţia că între cele două Centrale se află o situaţie cel puţin neplăcută, dacă nu îngrijorătoare. Din cauza datoriilor dintre CET-uri, în cazul în care i se va impune să furnizeze apă caldă, se va ajunge la probleme în asigurarea încălzirii în iarna următoare: „Având în vedere că SC CET Hidrocarburi SA înregistrează debite către SC CET Arad SA în sumă de 53 de milioane lei la data prezentei (n.r. – martie 2011)” şi frecvenţa plăţilor pe care CET Hidrocarburi le efectuează lasă de dorit, „există permanent riscul lipsei de lichidităţi şi riscul ca CET Arad să nu-şi poată plăti salariaţii şi furnizorii, furnizarea de energie termică din CAI va periclita atât funcţionarea acestuia, cât şi programul de furnizare a încălzirii pentru perioada 2011-2012 prin nivelul datoriilor acumulate”, menţionează reprezentanţii CET Arad.
Ei solicită Municipalităţii ca, în cazul în care se decide ca apa caldă să fie asigurată, peste vară, de Centrala de la ieşirea din oraş, CET Hidrocarburi să fie obligată să achite la CET Arad restanţele la energia termică.
Lovitura de graţie
CET Arad vine cu condiţia finală: „ne asumăm asigurarea pe perioada de vară a furnizării energiei termice în situaţia în care pe platforma SC CET SA (CET Lignit) s-ar construi fie un CAF (n.r. – cazan de apă fierbinte) de 20 Gcal/h fie un grup de cogenerare de înaltă eficienţă (ciclu combinat)”.
JA – S.B.
„Vânătorii”, reeşalonaţi repetat de către CET
Citiți principiile noastre de moderare aici!