Zeci de căprioare au fost descoperite de localnici pe un câmp din apropierea localităţii Olari, ele provenind de pe fondul de vănâtoare din Nădab. Numărul acestora ajunsese după amiaza zilei de joi, la 45 fără a fi exclus ca acest număr să crească în următoarele zile sau să fie descoperite şi alte specii de animale moarte. Inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare, ai Gărzii de Mediu şi reprezentanţi ai poliţiei s-au deplasat ieri pe câmpul unde au fost găsite pentru a încerca să afle care ar putea fi cauza acestei morţi colective. O posibilă explicaţie ar fi stropirea în exces a terenurilor cu substanţe otrăvitoarea împotriva rozătoarelor, dar nu a fost încă formulată nici o concluzie, toţi aşteptând rezultatele de la laboratoare. Nu poate fi exclusă nici posibilitatea unei molime care să facă ravagii printre animale.
Terenurile agricole unde au fost găsite aparţin unor localnici din localitatea Olari, dar sunt date în arendă unor asociaţii agricole. Până acum nu a fost depusă nici o plângere din partea Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Crişana, dar dacă aceasta va fi formulată proprietarii acestor terenuri riscă să fie cercetaţi penal, dacă se dovedeşte că ei sunt cei care au împrăştiat substanţe toxice pe respectivele parcele. Singura recomandare în acest moment din partea Direcţiei Sanitar Veterinare Arad este ca aceste leşuri să nu fie ridicate pentru a fi consumate.
Sesizarea a venit prin 112 şi a fost făcută de localnici iar Garda de Mediu Arad a primit sezirea privind existenţa acestor leşuri din partea Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Crişana, cea care administrează Fondul de Vânătoare Nădab. Primele şapte cadavre au fost găsite de oamenii de pază ai Asociaţiei, în cursul zilei de marţi, urmate de alte zeci de asemenea descoperiri. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai IPJ Arad, serviciul arme, explozivi şi substanţe periculoase, cei de la Secţia 3 Poliţie Rurală Chişineu Criş, ITRSV Oradea, inspectorii Gărzii de Mediu şi primarul comunei Olari. Au fost prelevate probe şi au fost duse cadavrele la sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad pentru a fi analizate. Deasemenea pe Fondul de Vănâtoare din Dorobanţi au mai fost găsite în cursul zilei de ieri alte 10 cadavre de căprioare, precum şi alte animale moarte.
Posibil otrăvite
Primele indicii arată spre substanţele aruncate pe câmp împotriva rozătoarelor. Au fost găsite pliculeţe care conţin diferite substanţe toxice menite să ucidă şobolanii şi şoarecii dar acestea, spun localnicii sunt aceleaşi ca şi în alţi ani şi până acum nu au făcut asemnea ravagii. Directorul DSVSA Arad, Gheorghe Ban, a declarat : „Am realizat necropsii şi am constatat că animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substanţe chimice. Am trimis probele la Timişoara, pentru laboratorul regional pentru a se stabili toxicitatea acestor substanţe” a declarat directorul Ban. Rezultalele probelor sunt aşteptate la începutul săptămânii viitoare când se va şti cu siguranţă ce a provocat moartea acestor căprioare.
Dosar penal
Cazul a intrat şi în atenţia IPJ Arad care a demarat o anchetă. „Deocamdată nu au fost făcută nici o plângere din partea celor care administrează fondurile de vânătoare dar în momentul în care aceasta va fi formulată se vor întocmi actele premergătoare săvârşirii acţiunii de distrugere” a declarat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ Arad.
Paguba statului
Potrivit informaţiilor oferite de vicepreşedintele Asociaţiei de Vănătoare Crişana, Petru Horga, un asemenea exemplar de căprioară este evaluat între 2500 şi 5000 de euro şi face parte din fondul genetic naţional. Asociaţia are dreptul să vâneze doar două asemenea exemplare pe an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!