Dumincă de dimineaţă, grupuri de oameni se îndreptau spre pădurea Dumbrava. Mai mulţi poliţişti din comunele apropiate erau pregătiţi să asigure ordinea. De o parte şi de alta a drumului spre scenă, tarabele erau gata să ofere participanţilor tot ce îşi doresc.
Sărbătoarea întregii zone
Stăm de vorbă cu câţiva dintre cei mai matinali. Andreea Coraş a venit din Beneşti „pentru spectacol şi tradiţie”. „Vin în fiecare an – spune ea. Mă întâlnesc aici cu prietenii pe care nu i-am văzut de mult”. Florina Bociort din Nermiş vine aproape în fiecare an că „e multă lume, atmosferă şi distracţie”. Andrei Frăsinar e a doua oară la Praznic pentru că îi „place muzica populară”. „Vin în fiecare an, de la reluarea Praznicului” – ne spune Nicolae Valea, primarul comunei Archiş. De când aveam 20 de ani, în fiecare vară, mă întâlnesc aici cu oamenii din satele din jur pentru că este o sărbătoare a întregii zone”.
Ioan Dărău, coordonatorul Ansamblului „Cununiţa” Sântana al UVVG, pregăteşte artiştii pentru scenă. „De 6-7 ani suntem de-ai casei – ne mărturiseşte. Prezentăm un spectacol folcloric cu dansuri (din zonele Aradului, Bihorului şi Timişului). Soliştii vocali: Adina Lup, Dorel Bauci, Ştefan Muntenaş, Viorel Leric. Conducerea muzicală este asigurată de Ghiţă Rotaru şi Anton Covaci. Avem aici un public minunat, iubitor de folclor şi, în frunte cu primarul Pavel Ţica, toţi sunt foarte ospitalieri”.
Respect pentru tradiţie
Cu puţin înainte de ora 11, pe alee îşi fac apariţia călăreţii în costume populare, urmaţi de artiştii locali ce sunt aduşi, în căruţe, la scenă.
„Praznicul” a început cu o slujbă de binecuvântare oficiată de preotul paroh Ioan Huţiu.
Cea de-a XXXVIII-a ediţie a fost deschisă de Pavel Ţica, primarul comunei Beliu, care a făcut un scurt istoric al sărbătorii, aducând un elogiu celor care au contribuit la renaşterea „Praznicului”, în mod deosebit regretatului prof. Emil Lăzureanu. A salutat apoi oaspeţii de seamă – prefectul judeţului, Călin Bibarţ, preşedintele CJA Nicolae Ioţcu, vicepreşedintele CJA Adrian Ţolea – şi întreaga adunare prezentă în pădurea Dumbrava.
Joc şi cânt şi voie bună
După ce s-au mai adresat publicului prefectul şi preşedintele CJA, spectacolul s-a deschis cu programul ansamblului „Dumbrava Beliului” pregătit de inimosul dascăl Amalia Fleştea. Artiştii locali au adus pe scenă jocuri şi cântece, oraţii şi simboluri care preamăresc pâinea cea nouă şi hărnicia locuitorilor de la poale de Codru: „Traje,hididiş, pă strune!/Până-i pită, tăte-s bune./Zâ pă strunile-amândouă/Că-i Praznic di pită nouă!”. Programul folcloric a continuat cu ansamblul „Cununiţa” din Sântana şi s-a încheiat cu ansamblul „Vergelul” din Oradea al umoristului Radu Moş.
Dar veselia din Pădurea Dumbrava a continuat până seara târziu, mai ales că participanţii la Praznic au avut noroc de o zi foarte frumoasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!