ADVERTORIAL. Comisia Europeană a anunțat în 12 octombrie adoptarea propunerii făcute de către președinta Ursula von der Leyen, în discursul privind starea Uniunii, pentru desemnarea anului 2023 drept Anul european al competențelor.
Tranziția verde și cea digitală deschid noi oportunități pentru cetățeni și pentru economia UE, spune Comisia Europeană. Deținerea competențelor relevante le permite oamenilor să facă față cu succes schimbărilor de pe piața forței de muncă și să participe pe deplin la societate și democrație. Acest lucru va asigura faptul că nimeni nu este lăsat în urmă, iar redresarea economică, la fel ca tranziția verde și cea digitală, este echitabilă și justă din punct de vedere social. O forță de muncă cu competențele cerute pe piață contribuie, de asemenea, la creșterea durabilă, conduce la mai multă inovare și îmbunătățește competitivitatea întreprinderilor.
În condițiile în care, mai ales în perioada 2017-2019, plecarea din țară a românilor bine pregătiți s-a accentuat, iar firmele reușesc tot mai greu să identifice potențiali angajați, acest anunț este foarte important pentru România.
Cele mai recente cifre furnizate de Eurostat sugerează că doar 37 % dintre adulți urmează cursuri de formare în mod regulat. Indicele economiei și societății digitale arată că 4 din 10 adulți și una din trei persoane care lucrează în Europa nu dispun de competențe digitale de bază. În plus, încă din 2021, existau deficite de personal pentru 28 de ocupații, de la construcții și asistență medicală până la inginerie și IT, ceea ce demonstrează o cerere tot mai mare atât de lucrători cu înaltă calificare, cât și de lucrători mai slab calificați. Există, de asemenea, o reprezentare scăzută a femeilor în profesiile și studiile din domeniul tehnologiei.
Pentru a încuraja învățarea pe tot parcursul vieții, statele membre UE vor ca, în fiecare an, cel puțin 60 % dintre adulți să participe la cursuri de formare. Este o oportunitate atât pentru sistemul national de educație, cât și pentru firmele private din domeniu!
Nu trebuie să uităm însă, la nivel personal, că veniturile noastre și siguranța locului de muncă sunt proporționale și cu nevoia pentru capacitățile noastre profesionale, cu abilitatea de a ne realiza cu succes munca, dar și cu ușurința, sau dificultatea, cu care angajatorul ne poate înlocui. Este și cazul politicienilor care nu își îndeplinesc mandatul și pe care oamenii îi pot înlocui, pe merit, prin vot. Dar tocmai de aceea, la nivel profesional, atunci când avem oportunitatea de a ne perfecționa, mai ales prin programe susținute de UE, trebuie să profităm de ea.
În grupul EPP, am cerut și susținem această inițiativă a Comisiei Europene și cred că este important să comunicăm românilor rezultatele pe care le obținem pentru ei. Așa cum am mai avut ocazia de a spune, EPP va lupta pentru a deschide piața muncii către domeniile legate de tranziția către o energie verde. Această tranziție, nici în România și nici altundeva nu trebuie să însemne șomaj sau sărăcie ci, dimpotrivă, oportunități, salarii mai bune, condiții mai bune de muncă. Schimbarea, și vorbim de o schimbare imensă în bine, nu trebuie să genereze frică, ci speranță! Iată un prim semnal puternic și pozitiv!
Toți cei interesați pot afla informații suplimentare pe pagina Comisiei Europene, la acest link. Veți găsi date despre inițiativele UE de sprijinire a competențelor și despre finanțarea și asistența disponibile pentru a investi în competențe.
Gheorghe Falcă,
Deputat în Parlamentul European, EPP
Trimite articolul
XIar tu… jigodie, că deștept te-o facut măta……..
Buzu, termina cu prostiile și treci acas’. Umbli teleleu sa ne aburesti cu vorbe goale. De când vrea U-E binele tuturor, ha?. Ai nevoie de o adeverinta de invoire!?.
Eu zic sa va vedeți de treaba jigodiilor care lăsați comentarii.