Poate vrei să vezi cum se compară cu alte aparate cu specificații similare sau poate ești curios să afli cât de rapid este noul laptop Apple pe care îl urmărești la Black Friday eMAG, în comparație cu cel pe care îl ai acum?
Benchmarking-ul este o modalitate de măsurare a tuturor aspectelor hardware și software ale unui laptop Apple, cum ar fi viteza discului, performanța GPU și performanța grafică. Aceste informații sunt utile în tot felul de scenarii – în special, te pot ajuta să descoperi problemele de performanță. La urma urmei, cum ți-ai putea îmbunătăți performanța Mac-ului, dacă nici măcar nu știi care este cauza problemei?
Una dintre cele mai simple modalități de a îți evalua comparativ laptopul este să descarci o aplicație concepută pentru a măsura partea de software sau hardware care te interesează.
În acest articol vom analiza câteva din aplicațiile pe care le poți utiliza pentru a analiza toate componentele diferite care contribuie la performanța generală unui laptop Apple. Pentru cele mai bune rezultate, descarcă câteva dintre aceste aplicații, pentru a putea efectua o analiză mai aprofundată.
Înainte de a începe, trebuie să ții cont de câteva lucruri. Ca regulă generală, ori de câte ori efectuezi un test de referință, asigură-te că nu sunt alte aplicații care rulează în fundal, deoarece acestea vor distorsiona rezultatele. De asemenea, merită să reții că rezultatele pot varia de la un test la altul, așa că, pentru rezultate cât mai precise, rulează fiecare test de mai multe ori și apoi calculează media.
1. Blackmagic Disk Speed Test
Descărcat gratuit din App Store, Blackmagic Disk Speed Test măsoară vitezele de citire și scriere pe disc ale Mac-ului pentru a determina dacă hard disk-ul tău poate face față editării și redării diferitelor formate video. Deși Blackmagic este orientat în primul rând către performanța video, poate fi folosit și pentru a măsura viteza discului, în general.
Blackmagic este foarte ușor de utilizat, deoarece constă dintr-o singură fereastră și un buton mare „Speed Test Start”. Dacă ai un singur hard disk, fă pur și simplu clic pe butonul „Start” și Blackmagic va testa discurile la scriere și va afișa rezultatele.
În partea dreaptă, vei găsi viteza de „Citire” a hard disk-ului, care îți oferă o idee despre cât de repede se vor încărca aplicațiile și videoclipurile. În stânga, vei găsi viteza de „Scriere”, care indică cât de repede vor fi scrise pe hard disk lucrurile pe care le creezi.
2. Cinebench
Cinebench vine cu mai multe instrumente pentru măsurarea performanței unui laptop Apple, deși are ca scop principal să pună la încercare procesorul și placa grafică a sistemului. De fapt, Cinebench se bazează pe software-ul de animație CINEMA 4D de la MAXON, care este utilizat pentru crearea de conținut și filme 3D. CINEMA 4D a fost folosit în Iron Man 3, Life of Pi și Prometheus, ceea ce îl face un mod deosebit de puternic de a măsura capacitățile grafice ale unui MacBook.
Cinebench testează în principal două lucruri:
- Performanța plăcii grafice. Acest test folosește o scenă 3D complexă care descrie o urmărire cu mașina, pentru a testa cât de bine poate face față placa ta grafică la aproape 1 milion de poligoane deodată. Pentru a îți oferi o imagine de ansamblu cât mai precisă a capacităților grafice ale Mac-ului, scena prezintă diverse efecte speciale, inclusiv transparență și iluminare. Rezultatele sunt măsurate în cadre pe secundă (FPS) – cu cât rezultatele sunt mai mari, cu atât mai bine.
- Performanța CPU. Cinebench utilizează toată puterea de procesare a sistemului tău pentru a testa cât de repede procesorul principal poate reda o scenă 3D fotorealistă care conține 2.000 de obiecte, plus reflexii clare și neclare, umbre, shaders procedurali și multe altele. Rezultatele sunt apoi afișate în puncte – din nou, cu cât rezultatele sunt mai mari, cu atât mai bine.
3. Geekbench
Geekbench este un instrument util pentru măsurarea performanței procesorului și a vitezei de memorie a unui laptop Apple.
Geekbench include teste care au fost concepute pentru a simula situații din lumea reală, ceea ce îl face deosebit de util pentru a măsura cât de bine se descurcă Mac-ul cu sarcinile de zi cu zi. Geekbench include, de asemenea, teste de stres care te pot ajuta să descoperi mici probleme de care altfel nu ai fi putut fi ști.
După ce aii instalat aplicația, lanseaz-o, selectează arhitectura procesorului tău și fă clic pe “Run benchmarks”.
Îți poți compara rezultatele cu cele obținute de alți utilizatori, prin intermediul Geekbench Results Browser. În general, merită întotdeauna să îți compari rezultatele, pentru a vedea dacă utilizatorii de laptopuri similare obțin mai mult de la sistemul lor.
Trimite articolul
XAmu ma duc sa pun la loto