Descoperă, în rândurile de mai jos, câteva metode eficiente cu ajutorul cărora îți vei putea motiva eficient și constructiv copilul, iar, în timp, este foarte probabil ca acesta să devină un cititor avid de cunoaștere și de lectură.
Știi deja că toate studiile și statisticile efectuate în țara noastră în ceea ce privește cititul sunt îngrijorătoare. Rata de analfabetism funcțional este în creștere și cifrele nu sunt deloc încurajatoare în ceea ce privește numărul de cărți citite de români într-un an. Ne aflăm, din păcate, la finalul clasamentului, pe plan european, în ceea ce privește lectura.
Aceste lucruri pot fi descurajante pentru un părinte care vrea să își motiveze copilul să citească, însă avem o veste bună pentru tine. Există metode și soluții testate de către cercetători care te ajută să îți transformi copilul într-un pasionat de citit.
Care sunt acestea?
1. Fii tu un exemplu
Cea mai simplă și la îndemână metodă este aceea de a fi tu un exemplu pentru cel mic sau cea mică. Dacă îl vei îndemna să citească, dar copilul nu te vede pe tine făcând același lucru, va fi foarte greu să-l convingi că lectura este un obicei pe care ar trebui să și-l însușească.
Nu este necesar să te pasioneze neapărat beletristica, ai nenumărate opțiuni, în funcție de pasiunile, hobby-urile tale sau jobul și domeniul în care activezi. Poți alege cărți de dezvoltare personală, cărți de business sau științifice. Nu contează care este genul pe care-l abordează, important este să te vadă citind.
În cazul în care nu ai prea multe cărți în casă, mergeți împreună la o librărie și alegeți câteva cărți pentru tine și câteva pentru copilul tău, iar dacă nu ai timp să faci asta poți oricând să comanzi câteva cărți online de la Emag, pe care, de asemenea, le puteți alege împreună și le puteți comanda de pe internet.
2. Încurajează-l să petreacă pe cât de puțin timp posibil în fața ecranelor
Tehnologia are avantajele ei și te poți folosi de ea inclusiv în procesul de învățare sau de joacă, însă folosită în exces, poate fi extrem de dăunătoare pentru copilul
tău. Este esențial să îi explici că timpul pe care îl petrece în fața ecranelor trebuie să fie unul limitat și să îl stabiliți de comun acord, asta bineînțeles în funcție de vârsta copilului. Încearcă să îl expui cât mai târziu la ecrane, iar atunci când mai crește să stabiliți chiar un program în acest sens.
3. Creează din citit un obicei plăcut
Să îți obligi copilul să citească este una dintre cele mai puțin reușite metode pe care le poți aplica atunci când îți dorești să îți determini copilul să citească. Acesta nu trebuie să fie asociat cu o acțiune pe care o face pentru că trebuie sau pentru că tu îi impui asta, ci dimpotrivă, pentru a continua să exerseze lectura este recomandat ca aceasta să fie un obicei plăcut, un timp prețios pe care îl petreceți împreună.
Fie că citește fiecare dintre voi cartea lui preferată în liniște sau că citiți pe rând câteva pagini din cartea lui sau chiar din cartea ta, astfel vă veți conecta și este mult mai probabil ca lectura să devină un obicei pentru copilul tău. Acordă atenție și spațiului în care citiți: acesta ar trebui să fie asociat cu relaxarea, puteți chiar să amenajați un loc pe care îl dedicați acestei activități – poate un cort sau un colț de cameră.
4. Lasă copilul să aleagă ce îi place
Încearcă să nu îi impui tu anumite cărți, ci să îl lași pe el să aleagă, în funcție de preferințele și pasiunile sale. Astfel, puteți alege și comanda împreună cărți online sau din librărie și sigur că va fi mult mai determinat să citească dacă și-a ales el cartea decât dacă i-ai impune tu un anumit subiect sau un anumit titlu.
Prin urmare, cărți online sau alese din librărie, important e să își dorească să le citească.
Citiți principiile noastre de moderare aici!