1. Păstrați-l curat
Aceasta este una dintre cele mai simple modalități de a crește longevitatea unui cuptor cu microunde. Alimentele și stropii de lichide pot absorbi energia, ducând la apariția petelor de arsură care pot deteriora componentele cuptorului cu microunde. Scurgerile de lichide pot face ca suprafața metalică interioară să ruginească în cele din urmă, ceea ce înseamnă sfârșitul vieții sale.
Curățați în mod regulat cuptorul cu microunde. Majoritatea alimentelor și lichidelor pot fi îndepărtate cu apă caldă și detergent de vase. Pentru petele încăpățânate, puteți încerca să încălziți o ceașcă de apă în cuptorul cu microunde timp de 60-90 de secunde, astfel încât aburul să dezlipească murdăria. Preîntâmpinați astfel de mizerii pe viitor cumpărând și folosind un capac pentru cuptorul cu microunde, în timp ce încălziți alimentele. Acest lucru protejează vopseaua și metalul cuptorului de o eventuală rugină.
De asemenea, stropii de mâncare blocați în interiorul cuptorului cu microunde reduc eficiența acestuia, deoarece absorb energia care ar trebui să vă încălzească mâncarea. Cea mai bună practică este să curățați imediat scurgerile și stropii și să îl spălați mai temeinic o dată pe săptămână sau o dată pe lună, în funcție de utilizare.
Ștergeți în mod regulat și exteriorul. Petele vechi sunt mai greu de curățat decât cele noi, așa că cel mai bine este să curățați în mod regulat cuptorul cu microunde pentru a-l păstra cu aspect nou.
2. Alegeți vesela cu grijă
Nimic metalic nu ar trebui să fie pus vreodată în cuptorul cu microunde. Acest lucru include folia de aluminiu, metalul și vesela cu accente argintii sau aurii. Undele emise de cuptor ricoșează în materialele metalice, așa că a avea obiecte metalice în cuptor nu face decât să determine încălzirea neuniformă a interiorului, ceea ce poate provoca daune. Materialele care nu sunt sigure pentru cuptorul cu microunde pot provoca incendii sau explozii, așa că, de dragul siguranței dumneavoastră și a cuptorului cu microunde, nu le folosiți.
De obicei, ceramica, sticla și plasticul sunt sigure pentru cuptorul cu microunde, dar ar trebui să fiți mai prudent și să folosiți doar veselă cu un autocolant care indică faptul că este compatibilă cu cuptorul cu microunde. Dacă observați că o anumită piesă de veselă se încălzește semnificativ mai mult decât mâncarea, evitați să o folosiți pe viitor.
3. Preveniți deteriorarea ușii
Ușile sunt, de departe, partea cea mai abuzată a unui cuptor cu microunde încorporabil sau tradițional. Închiderea ușii din neglijență, cum ar fi trântirea lor sau folosirea cotului, poate deteriora zăbrelele. Deschiderea ușii în timp ce este în funcțiune poate duce, de asemenea, la arderea unei siguranțe de siguranță. Cel mai bine este să anulați complet temporizatorul de funcționare, înainte de a deschide ușa.
Asigurați-vă că ușa se închide corect. Dacă ușa este deteriorată sau garnitura este crăpată, alimentele nu se vor găti uniform și pot scăpa radiații.
4. Folosiți timpii de gătire prestabiliți
Oamenii folosesc rareori timpii de gătire preprogramați, ceea ce este o greșeală, deoarece aceștia sunt concepuți pentru a utiliza cuptorul cu microunde cât mai eficient, minimizând pierderile de energie și încălzind alimentele cât mai eficient posibil. Acest lucru este deosebit de important în special atunci când se decongelează alimente.
5. Nu îl puneți niciodată în funcțiune pe gol
Rularea unui cuptor cu microunde fără nimic înăuntru poate provoca daune serioase. Atunci când funcționează pe gol, interiorul și componentele sale absorb căldura astfel produsă. Acest lucru îi este dăunător, deoarece componentele sale nu sunt proiectate să reziste la acest nivel de expunere la căldură.
6. Protejați-l de supratensiune
Conectați cuptorul cu microunde la un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor electrice sau scoateți-l din priză atunci când nu este utilizat. Acest lucru îl va menține în siguranță în cazul unor fluctuații de energie electrică. Este, de asemenea, o bună practică să verificați periodic cablul, pentru a vă asigura că nu s-a scorojit sau a crăpat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!