Administrația arădeană s-a concentrat pe extinderea spațiilor și traseelor pietonale în zona centrală și pe soluții pentru managementul parcărilor, astfel încât să poată fi susținută realocarea spațiului public dinspre automobile către spații publice pentru oameni.
Vineri, 5 august 2022, a avut loc ultima întâlnire a Grupului Local URBACT Arad organizată în cadrul proiectului Space4People, însă activitatea de colaborare în cadrul grupului va continua și după finalizare proiectului.
Întâlnirea s-a desfășurat în mediul online și s-a concentrat pe prezentarea unui sumar al activităților din cadrul proiectului, a principalelor lucruri învățate cât și pe dezbaterea modului în care proiectul ar putea continua. Dialogul dintre administrație și comunitate a demonstrat că există un interes comun pentru crearea de noi spații publice, care să pună în valoare centrul orașului, dar și zonele publice din cartiere. Acest aspect a fost vizibil în toate acțiunile de implicare și sondare a populației din cadrul proiectului, de la chestionarele aplicate până la exercițiile interactive de modelare a viitoarelor spații publice. Astfel, proiectul Space4People lasă în urmă un set de idei pentru pietonalizarea treptată, totală sau parțială a mai multor zone, precum Bulevardul Revoluției, Piața Plevnei și Kuncz Aladar, străzile Vasile Alecsandri și Ilarie Chendi sau extinderea străzii pietonale 1 Decembrie 1918, idei cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, dar și în Planul Integrat de Acțiune elaborat în cadrul proiectului Space4People.
La finalul întâlnirii au fost discutate o serie de probleme și provocări importante resimțite de arădeni în deplasările cotidiene. A fost apreciat demersul de modernizare flotei de tramvaie și și autobuze, însă a fost menționat faptul că parcursul acestora este mult prea lent, având drept principală cauză absența unor sisteme inteligente de management al traficului. De asemenea, cei prezenți au menționat nevoia de a crește frecvența mijloacelor de transport în comun în cartierele periferice Bujac, Gai sau Poltura.
Tot în cadrul dezbaterii a fost menționată importanța conectării pistei pentru biciclete de pe malul Mureșului la centrul orașului, fiind considerată esențială amenajarea unor rampe care să permită un acces facil al bicicliștilor și persoanelor cu dizabilități. S-a pus în discuție, de asemenea, de nevoia realizării unor piste pentru biciclete pe Bd Revoluției, o posibilă soluție fiind reconfigurarea parcărilor existente. Dezbaterile s-au încheiat cu dezideratul de a continua și amplifica procesul de consultare și implicare a cetățenilor în dezvoltarea orașului.
Ambiția administrației pentru zona centrală a crescut datorită schimburilor de experiență din proiectul Space4People, aspect evidențiat și de conducerea Primăriei:
„Există un potențial enorm tocmai în această zonă, între culoarul verde al Bulevardului Revoluției și malul râului Mureș. Dorim să redăm centrul istoric pietonilor și să îl transformăm în principala destinație pentru agrement, cultură, socializare.”, a declarat domnul Călin Bibarț, Primarul Aradului.
„Space4People a fost o experiență importantă pentru municipalitate. Ne-am extins cunoștințele tehnice și am înțeles mai bine provocările cu care se confruntă orașele, cât și modalitățile de rezolvare. Ne-am dat seama că avem aceleași probleme indiferent unde ne aflăm. Diferitele soluții testate de orașele noastre partenere și abordarea lor a fost o inspirație pentru noi. Echipa noastră se pregătește de implementarea planului de acțiune. ”, a declarat domnul Bogdan Boca, Administrator Public.
Proiectul Space4People este co-finanțat de Uniunea Europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operațional URBACT III, Apelul de proiecte „Rețele de planificare a acțiunii”. Rețeaua URBACT de Planificare a Acțiunii Space4People este alcătuită din 9 orașe europene.
Mai multe informații despre proiect pot fi accesate la: https://urbact.eu/space4people și pe pagina Primăriei Municipiului Arad www.primariaarad.ro. Documentele elaborate în cadrul proiectului sunt disponibile accesând linkul următor: https://bit.ly/Arad_URBACT.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială
a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!