Durerile de stomac, refluxul gastric, senzația de balonare sau constipația sunt doar câteva dintre simptomele care ne indică că sistemul nostru digestiv nu este perfect funcțional. De cele mai multe ori, majoritatea simptomelor sunt cauzate de infecții bacteriene, virale sau de un regim alimentar dezechilibrat și pot fi ameliorate în scurt timp prin tratament. Însă atunci când disconfortul pe care îl simțim este constant și ne afectează calitatea vieții, este important să apelăm la medicul gastroenterolog.
Am analizat într-un interviu cu Dr. Ravindra Singh, medic primar gastroenterolog, care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului digestiv, ce factori favorizează apariția acestora, ce simptome ar trebui să ne indice consultația la medic și care sunt avantajele tratamentului chirurgical.
Cele mai frecvente afecțiuni ale aparatului digestiv și cum pot fi depistate
Conform Dr. Ravindra Singh, cele mai frecvente afecțiuni ale sistemului digestiv sunt gastrita, ulcerul gastric, refluxul gastroesofagian (GERD), colita, boala inflamatorie intestinală (IBD), polipii, cancerul colorectal și infecțiile digestive.
Când ne prezentăm în cabinetul de gastroenterologie, medicul ne va întreba care sunt simptomele pe care le avem, de cât timp ne confruntăm cu ele, care este gradul de disconfort și dacă am schimbat ceva în alimentație sau în stilul nostru de viață.
După o scurtă analiză a istoricului medical și a manifestărilor, medicul poate solicita investigații precum – testele de scaun, examenul coproparazitologic, coprocitograma, coprocultura, calprotectina, clostridium difficile toxina A/B, antigen rotavirus sau adenovirus. Pe lângă acestea, foarte frecvent sunt recomandate și testele de sânge pentru detectarea anticorpilor specifici pentru anumite bacterii sau viruși.
Simptomele specifice bolilor gastrointestinale
„Cele mai des întâlnite simptome ale bolilor gastrointestinale includ: epigastralgie, reflux esofagian, greață, diaree, constipație, durerea abdominală, balonare, modificări ale tranzitului intestinal și rectoragie. Prezența oricărei dintre aceste simptome ne poate indica o gamă largă de afecțiuni, tocmai de aceea este necesară o evaluare atentă a medicului specialist”, adaugă Dr. Ravindra Singh.
Cauzele apariției afecțiunilor sistemului digestiv
Conform Dr. Ravindra Singh, există mai mulți factori care pot contribui la apariția bolilor de la nivelul aparatului digestiv. Cele mai importante sunt:
-
Dieta – consumul excesiv de alimente grase, bogate în zahăr sau procesate;
-
Infecțiile – bacteriene, virale sau parazitare pot cauza o varietate de afecțiuni digestive;
-
Stilul de viață – fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul cronic și lipsa exercițiilor fizice;
-
Factori genetici – unele afecțiuni digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau cancerul colorectal, pot avea o componentă genetică care crește riscul de apariție;
-
Medicamente – anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) și medicamentele pentru gestionarea tensiunii arteriale sau a colesterolului, pot avea efecte secundare asupra tractului digestiv;
-
Bolile cronice – afecțiuni precum boala celiacă, boala Crohn, colita ulcerativă sau sindromul de intestin iritabil sunt afecțiuni cronice care afectează sistemul digestiv;
-
Starea psihologică – anxietatea, depresia și alte tulburări psihologice pot afecta funcționarea normală a sistemului digestiv prin modificarea tranzitului intestinal și a secrețiilor digestive.
Avantajele tratamentului chirurgical în bolile gastroenterologice
„Afecțiunile gastrointestinale pot fi tratate cu succes prin intervenții chirurgicale, care aduc adevărate avantaje pacientului pe termen lung. În unele cazuri, cum este cancerul colorectal, chirurgia poate elimina complet afecțiunea, prin îndepărtarea unei porțiuni infectate a intestinului. În alte cazuri, tratamentul chirurgical poate preveni complicații grave ale afecțiunilor gastrointestinale, cum ar fi perforația ulcerului gastric sau obstrucția intestinală sau poate reduce riscul de recurență”, precizează Dr. Ravindra Singh.
Înainte de a opta pentru tratamentul chirurgical, este important ca pacientul să discute cu medicul specialist despre opțiunile disponibile, să înțeleagă riscurile și beneficiile procedurii și să ia o decizie în cunoștință de cauză.
Un stil de viață echilibrat prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice și o atenție constantă asupra felului în care ne simțim, ne va ajuta să avem un sistem digestiv sănătos. Este important să ne amintim că unul dintre rolurile cheie ale acestuia este de a transforma mâncarea în vitamine, minerale și nutrienți, care sunt vitali pentru o bună funcționare a organismului nostru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!