Chiar dacă cei mai mulți se gândesc la drumuri, șosele, ori porțiuni cu trafic intens atunci când se face referire la asfaltare, această lucrare se poate face și pe porțiuni mai mici cum ar fi alei sau chiar propria curte.
Câte tipuri de asfalt există
Atunci când ai nevoie de asfalt, recomandat este să apelezi la specialiști. Cei care se vor ocupa de asfaltare sunt și cei care vor determina tipul de asfalt cel mai potrivit pentru lucrarea pe care o au de făcut. Mai exact, care este mixtura asfaltică ce urmează să fie turnată. Pricipalele tipuri de asfalt cu care se poate lucra la asfaltare drumuri:
BA8 – acest tip de asfalt se recomandat pentru curți și alei, unde traficul este în mare parte pietonal, însă dacă sunt porțiuni în care se vor parca mașini, atunci va fi nevoie de un alt tip de material. Prețul este accesibil.
BA16 – acest tip de asfalt este indicat inclusiv în zonele în care există trafic auto. Poate fi folosit la asfaltarea aleilor dintre blocuri, parcări, zone de depozitare.Nu este destinat traficului greu.
BA25 – acest tip de asfalt este folosit la acoperirea porțiunilor de drum destinate mașinilor de tonaj mare.
Cum se pune în opera asfaltul
Există două modalități prin care se poate face o asfaltare: mecanizată și manuală. În funcție de lucrarea pe care o ai de făcut, se va decide echipa de lucru și utilajele necesare. Atunci când lucrarea presupune acoperirea cu asfalt a drumurilor și aleilor de mari dimensiuni va fi nevoie de asfaltare mecanizată.
Pentru a asfalta porțiuni din curte, trebuie luat în calcul dimensiunea utilajului de asfaltare, pentru a putea intra în curte.
Asfaltarea manuală este destinată situațiilor în care suportul este de dimensiuni mici și nu se poate acționa cu un utilaj mecanizat. Asfaltarea manuală este la fel de eficientă și rezultatele vor fi cele așteptate, singura diferență este dată de timpul de execuție, care poate fi ceva mai mare spre deosebite de asfaltarea mecanizată. Cu toate că asfaltarea manuală poate părea o operațiune simplă, este mult mai sigur să ajungi la rezultatul dorit, dacă apelezi la un profesionist.
Care este prețul unei lucrări de asfaltare
Prețul unei lucrări de asfaltare diferă și este influențat de mai multe aspecte. Principalele criterii de care va ține cont firma de asfaltare în oferta sa, sunt următoarele:
- Dimensiunea suprafeței pe care se va turna asfaltul.
- Grosimea stratului de asfalt.
- Starea inițială a terenului pe care se va efectua lucrarea de asfaltare.
- Lucrările preliminare necesare dacă infrastructură are nevoie de reabilitare (în funcție și de competență firmei în executarea unor astfel de lucrări).
- Locația și dificultatea geologică a terenului pe care se va asfalta.
- Termenul final până la care este nevoie să fie predate lucrarea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!