Situația este asemănătoare și la congelator, acolo unde depozităm produse pentru o perioadă mai lungă de timp, de până la un an. Chiar dacă produsele se păstrează bine la congelator, trebuie să iei în calcul faptul că în timp își poate pierde din vitamine și nutrienți.
La raionul de congelate din supermarketuri vei găsi o gamă diversă de legume, fructe și mâncăruri semipreparate. Pentru a le prelungi durata de valabilitate, acestea nu sunt gătite complet, urmând ca tu să finalizezi procesul înainte de a le consuma.
În oferta Kaufland vei regăsi o ofertă bogată de produse semipreparate, dar și pești, fructe de mare, produse pe bază de carne, patiserii, fructe și legume. Indiferent de produsul pe care îl achiziționezi, nu este recomandat să îl dezgheți și apoi să-l congelezi înapoi în repetate rânduri. Acest procedeu va duce la alterarea produsului.
În ultimii ani numărul de produse semipreparate congelate a crescut simțitor și în România. Astfel, acum poți găsi diverse mixuri de legume, paste, o gamă bogată de pizza semipreparată și multe alte produse. Aceste produse pot fi găsite în oferta Penny sau a altor supermarketuri din orașul tău.
Iată o listă cu produsele care nu este recomandat să le depozitezi în congelator. Ouăle nu este recomandat să le păstrăm la congelator nici crude, dar nici fierte, fie că vorbim doar de albuș sau gălbenuș sau de oul întreg. Chiar dacă laptele poate fi congelat, iaurtul și smântâna nu are același privilegiu.
Printre legumele care nu se păstrează bine la congelator se numără castraveții și salata verde. Pentru păstrarea altor legume la congelator, îți recomandăm să le introduci pentru două secunde într-un vas cu apă clocotită, iar apoi în alt vas cu apă rece și multă gheață. Astfel legumele vor fi spălate de eventuale bacterii și pot fi depozitate în siguranță.
Din categoria de alimente gătite evită să depozitezi la congelator supe și sosuri cu smântănă. Nici pastele sau orezul nu este recomandat să fie depozitate în cazul în care sunt complet fierte. Tot la acest capitol îți recomandăm să nu introduci în congelator maioneza sau preparate alimentare pe bază de maioneză.
Păstrează aceeași regulă și pentru alimentele prăjite, deoarece acestea vor deveni ude și se vor înmuia.
Nu introduce în congelator nici deserturile cu bezea sau cu glazură.
Băuturile răcoritoare și cele alcoolice acidulate nu trebuie păstrate la congelator. Poți să le pui la congelator pentru a grăbi procesul de răcire, însă nu le păstra mai multe zile la rând la temperaturi de sub 0 grade.
Băuturile cu o concentrație mai ridicată de alcool pot fi depozitate și în congelator deoarece nu vor îngheța. Printre acestea se numără, digestivele, votca, pălincă, whisky, tequila etc.
Printre produsele care se pot păstra la congelator se numără fructele, produse lactate, carne, paste și multe altele.
Studiile arată însă că există și dezavantaje ale alimentelor congelate. Chiar dacă gustul este foarte asemănător cu al alimentelor proaspete, acestea pot dezvolta bacterii dacă nu sunt depozitate corespunzător, în special în cazul peștilor și a fructelor de mare.
În plus, textura alimentelor poate să sufere modificări în timpul procesului de congelare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!