În multe cazuri, degustarea este suficientă pentru a reuși să alegi o băutură preferată. Totuși, acest lucru înseamnă și testarea unor băuturi mai puțin plăcute. Pentru a evita acest aspect, îți vom prezenta câteva opțiuni. De asemenea, în articol, vom vorbi și despre câteva opțiuni populare.
1. Gin
Există 3 tipuri de gin:
a. Gin de ienupăr
Ginul de ienupăr este un gin de origine istorică în lumea băuturilor alcoolice, obținut prin fermentarea terciului de cereale în recipiente vechi. După ce atinge un conținut moderat de alcool, în jur de 70%, se distilează proaspăt cu plante aromatice, se urmărește extragerea unor compuși specifici și aroma este în principal ienupăr.
b. Gin londonez
Ginul londonez, cunoscut și sub numele de London Dry Gin, este unul dintre cele mai populare tipuri de gin. Procesul său de producție presupune redistilarea alcoolului etilic cu un conținut de alcool de 100%. Pentru a fi calificat ca London Gin, adăugarea de îndulcitori trebuie să fie limitată la maximum 0,1 grame pe litru. În plus, compoziția sa nu poate conține coloranți sau alte ingrediente, în afară de apă.
c. Gin distilat
Ginul distilat se obține prin distilarea alcoolului etilic la o concentrație de aproximativ 96%. În acest proces se adaugă ienupăr și diverse plante erbacee. Pentru a fi recunoscut ca gin, aroma trebuie să fie în primul rând ienupăr.
Făcând abstracție de la combinațiile de gin cu alte lichide sau fructe, precum ginul tonic, acesta poate fi savurat în trei moduri:
- simplu și răcit: ginul are cel mai bun gust atunci când este ținut la congelator, până are temperatura gheții.
- cu gheață: această metodă se numără printre cele mai populare. Totuși, dezavantajul este momentul topirii, deoarece băutura se diluează.
- la temperatura camerei, cu o felie de lămâie: există două metode de a bea ginul la temperatura camerei, ori se soarbe încet, ori se bea tot dintr-o dată.
2. Vodca
Vodca este o tărie care poate fi degustată prin două metode:
- Cu ajutorul mirosului
Aproximativ 80% din percepția noastră gustativă este afectată de aroma prezentă. Simțul mirosului este un factor deosebit de important în decizia de a bea vodcă în forma sa naturală, cu gheață sau în combinație cu alte băuturi.
Pentru a îndeplini acest criteriu, folosește un pahar curat și o sticlă de vodcă fără aditivi aromatici. Toarnă 60 ml într-un pahar, adu paharul aproape de nas, deschide gura și inspiră ușor pe nas. Dacă mirosul seamănă cu un miros puternic de alcool, cel mai probabil ai de-a face cu o vodcă care este prost fabricată și nu a fost distilată suficient de bine. O vodcă de calitate care se distinge prin note delicate, moderate și intense în aroma sa.
- Cu ajutorul gustului
Ia o înghițitură mică din pahar și lasă lichidul să acopere întreaga suprafață a limbii. Poate exista o senzație de textura plăcută urmată de un gust dulce sau sărat, în funcție de producător. Adăugarea unei picături de apă poate dezvălui alte nuanțe de parfum misterioase.
3. Vin roșu
Cabernet Sauvignon – Originar din Franța, din vecinătatea orașului Bordeaux, Cabernet Sauvignon este recunoscut drept cel mai popular soi de struguri roșii din lume. Cu o culoare roșu intens și nuanțe delicate de roșu-violet, datorită bogăției sale în antioxidanți, acest vin se remarcă prin gustul puternic și acid. Pe lângă Franța, acest vin roșu are un mare succes.
Merlot – poate fi considerat, cu siguranță, unul dintre cele mai cunoscute vinuri roșii, precum și unul dintre cele mai accesibile, făcându-l extrem de popular și unul dintre cele mai vândute vinuri. Cu culori vibrante și arome fructate, de la coacăze la fructe de pădure și prune, Merlot este definit de textura bogată.
Pinot Noir – Acest vin sec, originar din Burgundia, dar popular și în alte țări, captivează prin aroma sa delicată, bogată în nuanțe de fructe de pădure precum căpșuni și zmeură. Notele sale delicate amintesc de o textură catifelată.
Shiraz – alias Syrah, acest vin se caracterizează prin conținutul său ridicat de alcool și antioxidanți. Numele său poate varia în funcție de regiunea sau țara în care este cultivat. Vinurile roșii produse în Franța și Statele Unite sunt etichetate Syrah, în timp ce vinurile din Australia, Africa de Sud sau Canada poartă eticheta Shiraz. Cu note de fructe de pădure, condimente, tutun și ciuperci, acest vin roșu sec se asortează perfect cu preparate bogate și aromate, carne roșie la grătar sau vânat.
Folosește-te de informațiile din articol pentru a alege o băutură care să îți fie pe plac.
Citiți principiile noastre de moderare aici!