Vom încerca să aflăm cum s-a apropiat de cetățeni și cum le-a câștigat încrederea, în tot acest timp.
Reporter: În primul rând, ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?
Papp A.: Sunt născut în Iratoșu, aici am crescut, sunt un patriot local și consider că sentimentul de
mândrie locală e extrem de frumos și de important. Dar pentru a-l întreține, e nevoie să ai și motive să te mândrești cu localitatea ta. Înainte de a deveni primar, am avut o firmă de transport persoane. Eram popular în comună, pentru că lucram foarte mult cu oamenii, am ajuns să-i cunosc pe cei mai mulți.
Călătoream mult în străinătate, așa că am văzut o grămadă de lucruri interesante, care existau în zone rurale din țările vestice, de zeci de ani, iar noi doar visam la ele. Acest sentiment m-a ambiționat. Am intrat în politică, pentru a face ceva pentru localitatea mea. Știam clar ce vreau. Fiind electronist
la bază, îmi place să și meșteresc. Așa că, în 2012 m-am apucat de treabă. Și sunt mândru de cât de mult s-a dezvoltat Iratoșu în acest timp.
Reporter: Vorbiți vă rog despre schimbările pe care le-ați făcut
Papp A.: Am avut grijă ca în comună să nu mai existe niciun colț întunecos. Așa că am investit în sistemul de iluminat public cu leduri Facem economie și a scăzut foarte mult și infracționalitatea. Și tot ca să ținem departe rău-făcătorii, am instalat și un sistem de monitorizare cu camere de supraveghere, pe care-l dezvoltăm de la an la an, tot mai mult, pe măsură ce facem rost de fonduri.
În cel mult trei săptămâni, 90 la sută din străzile satului Iratoșu vor fi asfaltate, cu fonduri guvernamentale. Am reușit să facem și un parteneriat cu firmele din localitate, așa că am asfaltat și drumul care duce spre fosta ferma a partidului, pe o lungime de 2 km. Primăria a investit în documentație, am concesionat terenul firmelor din zonă, iar ele l-au asfaltat. Acum, drumul e din nou în administrarea primăriei. Din fonduri proprii și ajutor de la CJ, am modenizat 15 kilometri de trotuare, adică 60 la sută din total. În comună nu se mai făcuseră astfel de lucrări din 1962. Centrul comunei am reușit să-l pavăm din fonduri europene.
Investiții am făcut și în căminele culturale din Iratosu si Variasu Mare: sisteme de aer condiționat care pot să și încălzească clădirile. Tot în interior am construit și toalete moderne, nu exista așa ceva înainte. În căminul din Iratoșu există acum o bucatarie cu toate dotările necesare pentru organizarea evenimentelor, care, în viitor, va fi folosită și pe post de cantină socială. Aici a fost un episod haios. Inspectorii Curții de Conturi, veniți în control, au rămas cu gura căscată. Spuneau că așa condiții nu au mai vazut la țară, așa că m-am ales cu laude.
Reporter: Laude în loc de amenzi.
Papp A.: Da. Ce-i drept, la toate lucrările stau pe capul meșterilor și mă asigur că vor fi de calitate.
Mă pricep, așa că nu pot fi tras în piept. Dacă sunt dezamăgit, firma respectivă intră clar în cartea neagră și nu mai e primită la noi în localitate. Aș mai vrea să adaug că am reabilitat în exterior și în interiore instituțiile publice: de la grădinițe, școli, dispensare, case de cultură, până la clădirea primăriei. Tot din fonduri proprii am susținut toate cultele. Dar și activitățile culturale organizate in comună: zilele satului, concerte importante, au venit formații mari și din străinătate.
Reporter: Vorbeați despre planuri la început. Ce aveți pe listă, pentru următorul mandat?
Papp A.: În primul rând, trebuie să finalizăm ce am început: reabilitarea șoselelor, trotuarelor, parcurilor, de dat în folosință cantina socială dar și finalizarea asfaltării în Variașu Mare.
Un proiect mare, demarat deja, e introducerea gazului în toată comuna. Iar oamenii din Iratoșu musai să aibă și canalizare. Suntem în masterplanul județului Arad, dar depindem de Consiliul Județean să deblocheze fonduile. Vrem să construim și un teren sintetic multifuncțional, acoperit. E aprobat proiectul pe fonduri europene, trebuie să identificăm și bani din buget pentru cofinanțare.
Trebuie să mulțumesc colegilor consilieri județeni UDMR, pentru că m-au sprijinit să aduc fonduri pentru mai multe proiecte.
Reporter: Aveți multe de făcut
Papp A.: Sunt un om de cuvânt și mai bine nu promit dacă nu văd capătul tunelului. Problema e că nu totul depinde de mine și că politica e deseori schimbătoare. Dar nu mă las până ce nu duc planurile la capăt.
Reporter: Aveți un mesaj pentru cetățenii din Iratoșu?
Papp. A: Oamenii să iasă la vot, să analizeze și să fie conștienți că soarta și viitorul comunei depind de votul lor. În cele două mandate, am avut o colaborare foarte bună cu consilierii locali, dar și cu colegii din primărie. Sunt oameni muncitori cu care se poate face treabă. Dumnezeu să fie în continuare cu noi, cu Iratoșu!
Comandat de UDMR ORG. JUD. ARAD, editat de SC. Easy Studio SRL., Cod unic de identificare: 23200009
Trimite articolul
XOameni buni știți că domnu primar traieste in comuna dorobanți asta cu ..”sant trup și suflet pentru iratosu ” nu se potriveste pentru el nu a renovat nimic din ce zice și lucrările ce sant faci doar de mântuială dacă nu credeti mergeți să vedeți cu ochi voștri. Sa apucat de dispensarul din variasul mare lucrare mare și necesara,dar facuta de mântuială și pe jumătate. Nu mai credetistirile false cercetați înainte.
Salutari si mult succes, domnule Papp!
Va stiu de multi, inca de cand faceam deplasari cu autocarul dumneavoastra si mereu v-am dat exemplu atat ca sofer, patron cat si pentru felul cum arata Iratosul.
Numai bine!
Il doare fix in pix de Iratosu. Orice ii ceri ajutor vrea favoruri in schimb. Vola satului e folosita de betivul satului sa deplaseze moloz pentru un sfert de rachiu lumii din sat. Deplorabil omul!
-
Vola = excavator