ADVERTORIAL. Auzul este unul dintre cele mai importante simțuri ale noastre. Capacitatea de a auzi toate suntele din jurul nostrum ne permite să ne desfășurăm activitățile cotidiente, unele dintre ele foarte importante, chiar vitale. Cu toate acestea, problemele apărute la nivelul urechii și, implicit, la nivelul auzului sunt printre cele mai frecvente înâlnite în comunitate.
Semnele pierderii auditive
Semnele că pierderea auzului se poate instala variază de la persoană la persoană, în funcție de starea de sănătate, vârstă și stilul de viață. Următoarele semne sunt cele mai comune:
• Solicită repetarea cuvintelor și intervin situațiile în care aud, dar nu înțeleg
• Se concentrează să audă și să înțeleagă conversațiile, mai ales în medii zgomotoase (restaurante, autobuz, biserică, săli de spectacol)
• Urmărirea conversației are nevoie de mai multă concentrare și este nevoie de citirea pe buze
• Vorbește tare (în cazul hipoacuziei neurosenzoriale)
• Crește volumul televizorului sau al radioului peste nivelul normal, însă nu întotdeanuna simțiți o îmbunătățire a înțelegerii
Există 3 tipuri principale de pierede a auzului:
1. Hipoacuzia de transmisie – apare atunci când sunetele nu pot trece prin urechea externă și mijlocie.
2. Hipoacuzia neurosenzorială – apare atunci când există o degradare la nivelul urechii interne sau a nervului auditiv.
3. Hipoacuzia mixtă – în acest caz pot exista leziuni în urechea externă sau medie și în urechea internă sau la nivelul nervului auditive.
Gradul de pierdere a auzului poate varia de la hipoacuzie ușoară la hipoacuzie profundă:
· Auz normal (0 – 20 dB) – persoana aude conversația fără dificultate, chiar și vorbitul în șoaptă sau foșnetul frunzelor
· Hipoacuzia ușoară (21 – 40 dB) – persoana poate auzi conversațiile dacă se află într-un mediu cu zgomot redus și interlocutorul nu este prea îndepărtat. În acest caz, sunetele slabe sunt greu de auzit.
· Hipoacuzia medie (41 – 70 dB) – persoana poate auzi conversația de foarte aproape și cu dificultăți, de cele mai multe ori cere repetarea. Viața relațională este afectată.
· Hipoacuzia severă (71 – 90 dB) – persoana poate auzi zgomotele, vocea și unele vocale, dar fără înțelegerea vorbirii.
· Hipoacuzia profundă (peste 90 dB) – persoana poate auzi sunete foarte puternice, dar care pot provoca senzația de durere
Cu cât acționezi mai devreme, cu atât va fi mai bine, atât pentru tine, cât și pentru cei apropiați ție. După efectuarea audiogramei, aparatul auditive este o soluție sigură și eficientă. Auzul este important pentru bunăstarea și calitatea vieții, iar aparatele auditive te ajută să auzi din nou sunetele din jurul tău.
Vă așteptăm la cabinetul Clarfon Arad!
Adresa Clarfon Arad: Bd. Revoluției nr.64, ap.4B (vis-à-vis de Primarie)
Telefon Clarfon Arad: 0731 600 611
Găsești constant informații utile pe pagina de facebook Clarfon și pe pagina de Instagram Clarfon. Urmărește toate promoțiile și ofertele pe www.clarfon.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!