Un pic de istorie…
Cuvântul “secară” a apărut în limba română în 1350 și provine din latinescul secale, care înseamnă “ceea ce este tăiat”. Ignorată timp de mai multe secole de popoarele din sud, secara a fost foarte populară printre popoarele din nordul Europei, unde condițiile climatice și tipul de sol favorizau cultivarea sa. Pâinea de secară nu trebuie confundată cu pâinea cu secară. Pâinea de secară trebuie să conțină cel puțin 65% secară, în timp ce pâinea cu secară poate conține doar între 10 și 35% secară și, prin urmare, poate fi făcută cu făină de grâu.
Pâinea de secară este o alternativă interesantă la pâinea tradițională pentru că se păstrează foarte bine, până la 3 sau 4 zile. În plus, oferă calități nutriționale interesante pe care le vom explica mai jos.
Calitățile nutriționale ale pâinii de secară
Secara este o sursă excelentă de vitamine, minerale, în special magneziu, potasiu și fosfor, precum și de antioxidanți. Este similară cu alte pâini din cereale integrale în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. Într-adevăr, caracteristica specială a pâinii secară este că este bogată în mod natural în fibre. O felie de pâine de secară conține aproximativ două grame de fibre. Acest conținut ridicat de fibre o face să fie o cereală sănătoasă pentru inimă și bună pentru scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. Timpul său de tranzit lent și capacitatea de a fi digerată doar parțial sunt benefice pentru sănătatea intestinală.
De asemenea, conținutul de fibre vă menține sătul pentru mai mult timp. Acest lucru este similar cu beneficiile altor alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, semințele de chia și fasolea neagră.
Cu ce are gustul cel mai bun pâinea de secară?
Indispensabilă pentru a savura stridii și foie gras, aromele sale rustice sunt, de asemenea, un acompaniament perfect pentru mezeluri și brânzeturi.
Secara ar trebui să aibă un loc într-o dietă echilibrată, deoarece se spune că are diverse beneficii pentru sănătate. Printre altele, se spune că acționează împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului. De asemenea, consumul său ar îmbunătăți sănătatea intestinală. Pacat ca nu gasim si chifle de secara.
Printre substanțele nutritive conținute în cantități bune în secară, putem menționa următoarele:
– Mangan. Făina de secară este o sursă excelentă de mangan, în timp ce cerealele sunt o sursă excelentă pentru femei și o sursă bună pentru bărbați, deoarece nevoile lor sunt diferite. Manganul acționează ca un cofactor pentru mai multe enzime care facilitează o duzină de procese metabolice diferite. De asemenea, este implicat în prevenirea deteriorării radicalilor liberi
– Seleniu. Pâinea de secară este o sursă bună de seleniu. Cu toate acestea, semințele de secară și făina de secară sunt, de asemenea, surse. Acest mineral lucrează cu una dintre principalele enzime antioxidante, împiedicând formarea radicalilor liberi în organism. De asemenea, ajută la transformarea hormonilor tiroidieni în forma lor activă
– Fosfor. Grâul, făina și pâinea de secară sunt surse de fosfor. Fosforul este al doilea cel mai abundent mineral din organism, după calciu. Acesta joacă un rol esențial în formarea și menținerea oaselor și a dinților sănătoși. Participă, de asemenea, la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea unui pH normal al sângelui. În cele din urmă, fosforul este unul dintre constituenții membranelor celulare
– Magneziu. Boabele de secară sunt o sursă de magneziu. Magneziul este implicat în dezvoltarea oaselor, în construirea proteinelor, în acțiunea enzimelor, în contracția musculară, în sănătatea dentară și în funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol în metabolismul energetic și în transmiterea impulsurilor nervoase
– Fier. Cerealele și făina de secară sunt surse de fier pentru bărbați, în timp ce pâinea de secară este o sursă pentru bărbați și femei, deoarece nevoile lor sunt diferite. Fiecare celulă din organism conține fier. Acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului și pentru formarea globulelor roșii în sânge. De asemenea, joacă un rol în fabricarea de noi celule, hormoni și neurotransmițători (mesageri în impulsurile nervoase)
– Zinc. Zincul este implicat în reacțiile imunitare, în fabricarea materialului genetic, în percepția gustului, în vindecarea rănilor și în dezvoltarea fetală. De asemenea, interacționează cu hormonii sexuali și tiroidieni. În pancreas, este implicat în sinteza (fabricarea), stocarea și eliberarea insulinei
– Cupru. Secara este o sursă de cupru. În calitate de constituent al mai multor enzime, cuprul este necesar pentru formarea hemoglobinei și a colagenului (o proteină utilizată pentru structura și repararea țesuturilor) în organism. Mai multe enzime care conțin cupru contribuie, de asemenea, la apărarea organismului împotriva radicalilor liberi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!