Berea artizanala este un produs si un curent relativ nou in tara, in crestere de cativa ani. Pe scurt, berea artizanala este o bere de specialitate, personalizata, creata cu mestesug si creativitate. Fiecare dintre noi cunoaste expresia “ca la mama acasa” si faptul ca nicio mancare din comert nu se compara cu mancarea mamei sau bunicii.
Ei bine, daca bunica sau mama ar fi facut bere de casa, putem spune cu siguranta ca berea artizanala este o bere “ca la mama acasa”. Si cum mancarurile traditionale vin in zeci si sute de retete si arome, la fel si berea artizanala vine in multe forme, gusturi si povesti. Partea cea mai frumoasa este ca acum, toate aceste gusturi si povesti se intalnesc si la Arad, in fiecare dintre cele 2 locatii ale Casei Berarilor Artizani.
Cum este diferita berea artizanala fata de berea obisnuita?
Metoda de productie in cazul berii artizanale este una traditionala, bazata pe o fermentatie naturala. Astfel, la final, se obtine o bere vie, nepasteurizata si nefiltrata. Aroma berii este mult mai intensa si experienta se transforma din banal in special.
Reteta unei beri artizanale este diferita. Desigur, orice bere are la baza aceleasi ingrediente precum apa, malt, hamei si drojdie. Berea industriala contine si numerosi conservanti sau aditivi pentru a-i asigura o rezistenta la raft cat mai mare. In schimb berea artizanala este mereu curata si desigur, trebuie consumata intr-un timp mai scurt pentru a te bucura de prospetimea ei.
Atunci cand vorbim de degustarea unei beri artizanale, o putem compara foarte usor cu o degustare de vin. Chiar daca la baza vorbim de aceleasi ingrediente, gustul difera enorm in functie de soiul si tipurile de malt, hamei si drojdii folosite. Pe langa asta, procesul de fermentatie, temperatura, timpul de fermentatie si multe alte detalii stiute de maestrii berari fac ca fiecare bere artizanala sa fie unica.
Un alt lucru care contribuie la unicitatea berilor artizanale este dat si de volumul in care aceste beri se produc. Berea artizanala se produce in microberarii pornite din pasiune, cu o capacitate mica de productie. Astfel se intampla des ca anumite beri sa fie la mare cautare intr-un timp scurt, sa fie produse doar in serii limitate si sa fie disponibile doar la nivel local.
Cum ar fi sa gasesti toate aceste beri artizanale intr-un singur loc?
Asta s-au intrebat si cei de la Casa Berarilor Artizani atunci cand au creat acest concept. Au luat legatura cu marea majoritate a microberariilor din tara si au pus la punct un business, care sa faca berea artizanala disponibila in toata Romania. Normal ca au deschis si in Arad, nu una, ci doua locatii pe care le poti vizita si poti sa alegi din zeci de sortimente de bere artizanala produsa atat in Romania cat si in afara granitelor.
Trimite articolul
XIncercati si berea produsa la fabrica de bere din Zimand. Este foarte buna si isi merita toti banii!
-
Cum se numeste aia?
-
Zimand
-
-
Am încercat vreo patru feluri de la Zimand, un fel de bere leșiatică la gust cu niste arome aiurea, trandafiri sau nu mai știu ce.
Însă nici cea din Germania, polar,nu este departe.
Așadar …..-
@Aiurea, tu poți bea în continuare Heineken și Stela Artois, bem noi artizanală cu plăcere 🙂
-
incurcati berea artizanala (adica facuta acasa pentru consum propriu) cu berea craft (produsa in cantitate mica dar totusi in mediu industrial, vezi berea de la Zimand)
-
Berea artizanală este o bere produsă în mici ateliere și vândută în magazine profilate pe băuturi cu arome aparte și ediții limitate. Ea este o apariție relativ recentă în România. Printre pionierii berii artizanale din România sunt Clinica de Bere și Zăganu. Alți producători de bere artizanală sunt: Ground Zero Wikipedia
Cam cine încurcă?-
De când am descoperit berea artizanală nu mai pot să beau berea de la supermarket (Heineken și compania), mi e par fără gust. Plus după o bere artianală, sau mai multă bere artizanală 🙂 te simți excelent.
-
Atât de multe persoane au ajuns să fabrice acasă “bere artizanală”, în ultimul timp că, fenomenul a devenit de necontrolat. Hai noroc!