• Sunt pregătite întotdeauna pentru utilizare, fără a fi nevoie de vreun efort în momentul în care sunt exploatate de utilizatorul final;
• Sunt economice. Prețurile gazelor naturale sunt considerabil mai mici decât prețurile lemnului sau ale curentului electric. În plus, fiecare poate să își aleagă acel furnizor gaze naturale care are cea mai bună ofertă;
• Sunt prietenoase cu mediul. Poluarea generată de gazele naturale este mult mai mică decât poluarea generată de alte surse de energie;
• Nu sunt periculoase pentru om. Gazele naturale sunt curate, nu sunt otrăvitoare și nu prezintă riscuri atât de mari de accidente, cum se întâmplă în cazul altor combustibili;
Unde pot fi folosite gazele naturale?
Pentru utilizatorii casnici, gazele naturale sunt folosite în încălzire și în gătit. Rețelele de gaz sunt din ce în ce mai prezente în localitățile din România, în așa fel încât oricine să se poată folosi de acest combustibil.
În general, încălzirea cu gaze este mai ieftină decât încălzirea cu lemne și mult mai ieftină decât încălzirea cu energie electrică, mai ales dacă se optează pentru o centrală termică de bună calitate.
Nu doar utilizatorii casnici folosesc gaze naturale, însă. Acestea pot fi folosite în numeroase alte domenii, cum ar fi:
În producție de electricitate. Gazul natural este o sursă excelentă pentru producția de energie electrică. Nu este cea mai verde variantă, însă de multe ori, parcurile eoliene sau solare nu sunt foarte eficiente în asigurarea întregului necesar de energie, ceea ce face gazul să fie o alternativă bună, cu emisii reduse de CO2.
În transport. Vehiculele care funcționează pe bază de gaz natural emit cu până la 20-30% mai puțin CO2 decât cele care funcționează pe benzină sau motorină. Pe lângă acest fapt, GPL-ul (Gaz Petrolier Lichefiat), este mai ieftin, generând costuri mult mai mici cu transportul.
În industrie. Gazul natural este folosit în foarte multe procese industriale cum ar fi producerea fertilizatorilor și a medicamentelor, pentru producerea plasticului, pentru producerea materialelor textile sau pentru producerea diverselor produse chimice ca, de exemplu, amoniacul, butanul și propanul. În foarte multe procese (topire, uscare, coacere etc.), gazul joacă un rol important.
În agrement. Chiar și activitățile de agrement se pot bucura de avantajele gazelor naturale. Spre exemplu, buteliile cu gaz reprezintă o sursă de energie în activitățile de camping și un combustibil care ajuta baloanele cu aer cald să zboare.
Este foarte important să înțelegem beneficiile gazelor naturale și să le folosim din ce în ce mai mult în detrimentul altor combustibili. Acestea sunt foarte eficiente, sunt foarte puțin poluante și sunt ușor de folosit în orice gospodărie.
Dacă ești un consumator final și analizezi cu atenție ofertele furnizorilor de gaze, vei descoperi că poți obține prețuri mici și eficiență maximă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!