Acestea sunt o sursă de energie verde, durabilă, prin care tu poți avea un impact mai mic asupra mediului și poți contribui la protejarea planetei. Mai concret, prin instalarea acestor panouri, îți vei reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Dar acesta este doar unul dintre multiplele avantaje pe care le au aceste panouri fotovoltaice. Dacă și tu te gândești să faci un pas spre sustenabilitate și să-ți instalezi astfel de panouri, citește în continuare acest articol, ca să descoperi și celelalte avantaje.
Hai să înțelegem mai întâi cum funcționează exact aceste panouri? Ei bine, ele sunt fabricate din niște componente și materiale care au capacitatea să transforme energia solară în electricitate. Practic, radiațiile soarelui dintr-o zi se vor transforma în curent electric pentru tine și casa ta. Tocmai de aceea, dacă te decizi să faci acest pas, vei avea nevoie de un întreg sistem fotovoltaic, nu doar de panouri fotovoltaice.
Însă, frumusețea când vine vorba de panouri fotovoltaice este că ele pot fi combinate și utilizate în moduri foarte diferite. Poți opta pentru ele ca să produci energie pentru propria ta casă sau poți face asta chiar și pentru o firmă, la nivel industrial.
Și dacă tot te gândești să faci o schimbare spre un viitor mai sustenabil, îți recomandăm să te interesezi și despre un panou solar apă caldă. Dacă putem folosi de energia soarelui ca să ne rezolvăm nevoile de zi cu zi precum energie electrică și apă caldă, de ce să nu investim în asta și să profităm cât de mult putem.
Cel mai important beneficiu pe care îl ai atunci când optezi pentru astfel de surse alternative de apă caldă și energie vor fi facturile mult mai mici pe termen lung.
Desigur, pentru asta, e nevoie să faci o evaluare la tine în casă sau în firmă și să estimezi cantitatea de energie de care ai nevoie, apoi să faci toate calculele necesare ca să știi câte panouri și ce tip de panouri este necesar să îți instalezi ca să obții toate beneficiile dorite și toată apa caldă și electricitatea de care vei avea nevoie.
Panourile fotovoltaice sunt de mai multe tipuri și diferă în funcție de materialul din care sunt construite. Acestea pot fi policristaline – adică au mai multe cristale pe celulă sau monocristaline – cu un singur cristal pe celulă). Există și modele de panouri care sunt hibrid, între cele două tipuri.
Care este diferența dintre ele? Practic, cele monocristaline au o capacitate de a procesa energia solară în zonele geografice unde există mai puțin soare și o vreme mai capricioasă. Pe când cele policristaline sunt mai potrivite în zonele geografice mai joase și mai expuse, unde soarele strălucește de dimineața până seara. Ai ghicit, cele hibrid sunt potrivite în zonele unde vremea este mixtă.
După cum menționam mai sus, există sisteme fotovoltaice întregi și kituri complete, care te vor asigura că investiția ta este una potrivită și că tu vei face real atât economie, cât și o schimbare spre mai bine.
Dacă ești hotărât să faci o astfel de schimbare, nu te grăbi să alegi primele panouri care îți apar în cale sau prima ofertă pe care o primești. Un astfel de proces implică foarte multă răbdare și o cât mai bună informare. E bine să contactezi o firmă de specialitate și să îți iei de acolo cât mai multe informații posibile. Dar nu te opri nici acolo, încearcă să ceri cât mai multe oferte de la mai mulți producători sau distribuitori. Verifică și să vezi dacă nu cumva te încadrezi la un program de finanțare de la stat. Există foarte multe soluții în această direcție de energie sustenabilă și ar fi păcat să poți obține un beneficiu și să nu o faci. Nu în ultimul rând, nu uita să verifici mereu și oferta de prețuri pentru panourile disponibile online, ca să te asiguri că ai cele mai bune repere pentru costurile unei astfel de investiții.
Citiți principiile noastre de moderare aici!