Acestea difera in functie de material (sticla, silicon sau plastic), forma (inclinata, dreapta, larga etc), caracteristici (anti-colici) si dimensiuni. Astfel, daca tu si bebelusul aveti nevoie de ceva special, poti sa fii sigur ca vei gasi!
Va trebui, insa, sa te informezi si vor fi necesare mici experimente pentru a gasi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine si copil.
Materialul pentru sticluta
Multi parinti, ingrijorati de substantele chimice prezente in plastic, prefera sa aleaga biberoane din sticla care au avantajul ca se sterilizeaza usor si nu se zgarie. Din pacate, acestea sunt uneori prea grele pentru manutele bebelusilor, se pot sparge si sunt dificil de transportat.
Din fericire, in prezent, nu mai este permisa utilizarea bisfenolului A (BPA) la fabricarea sticlelor pentru bebelusi, motiv pentru care biberoanele din plastic nu mai sunt o problema. Acestea sunt usoare si nu se sparg, dar nu se pot introduce in cuptorul cu microunde si trebuie inlocuite la primul semn de uzura.
Tipuri de biberoane
Sticlele cu gat inclinat sunt concepute pentru a impiedica strangerea aerului in tetina si sunt recomandate copiilor cu colici. Designul le face mai usor de tinut de micuti, dar si mai dificil de curatat.
Sticlele cu gura larga sunt mai late si mai scurte decat modelul clasic. Acestea se utilizeaza cu tetine late care imita mult mai bine sanul si sunt potrivite pentru micutii alaptati. De asemenea, sunt mai usor de curatat.
Un al treilea tip de sticla este cel clasic, in forma cilindrica, cu gura mica. Se utilizeaza cu tetine normale si este preferat de parinti, pentru ca este usor si practic.
Dimensiunile sticlei
Sticlele se gasesc in dimensiuni variate, de la 120 ml pana la 360 ml, astfel incat parintii sa poata alege exact ceea ce au nevoie, in functie de varsta copilului si de alimentatie. Cele mici sunt recomandate pentru nou-nascuti, in vreme ce dimensiunile de 330 ml sau 360 ml sunt pentru copiii care au inceput diversificarea si consuma alimente semilichide.
Materialul tetinei
Majoritatea tetinelor sunt fabricate din silicon transparent. Acestea sunt flexibile si rezistente la caldura, motiv pentru care se pot fierbe fara probleme. Totusi, unele tetine contin latex care poate provoca uneori reactii alergice si trebuie evitate in cazul sugarilor foarte sensibili.
Forma tetinei
Tetinele sunt special concepute pentru a imita mamelonul si se gasesc in diferite forme. Cele standard sunt lungi, au baza ingusta si sunt usor de folosit de bebelusi.
Exista si tetine cu baza larga si lungimi diferite, astfel incat parintii sa poata alege exact ceea ce ii avantajeaza. De multe ori, bebelusii alaptati prefera tetinele largi, dar vor fi necesare cateva teste pentru a gasi dimensiunea si forma cea mai potrivita.
Debitul tetinei
Tetinele pentru biberoane au orificii de dimensiuni diferite, fiind etichetate dupa un nivel care indica debitul. Astfel, tetina de “nivel 1” este cea cu orificiul cel mai mic si asigura curgerea lenta, in vreme ce modelul de “nivel 4” este pentru orificiul cel mai mare si curgerea cea mai rapida.
Este posibil ca gasirea biberonului si a tetinei potrivite sa dureze si sa fie necesare cateva teste. Alegand, insa, produse de calitate, bine concepute, din magazinul online yuga.ro, ai sanse mai mari sa gasesti in timp scurt ceea ce functioneaza cel mai bine pentru bebelusul tau.
Citiți principiile noastre de moderare aici!