Biopsia se face atât în scop diagnostic, pentru stadializarea bolilor oncohematologice, cât și pentru evaluarea răspunsului la tratament.
Afecțiunile în care se folosește / recomandă această procedură sunt: anemia aplastică, trombocitopenia, limfoame, leucemii, sindroame mielodisplazice, sindroame mileoproliferative.
Înaintea efectuării biopsiei, medicul comunică pacientului riscurile, etapele și depistează o eventuală alergie la anestezicul folosit. De asemenea, este important ca medicul să fie informat despre tratamentul anticoagulant, dacă acesta există.
Doamna Dr. Măciucă Diana, medic specialist hematologie în cadrul MedLife Genesys ne spune în cele ce urmează ce presupune biopsia măduvei osoase, o intervenție ce se realizează în cadrul MedLife Genesys Arad.
Etapele biopsiei osteomedulare
– pacientul este rugat să stea întins pe pat cu fața în jos (în cazuri particulare, se recomandă să fie întins pe o parte)
– după ce medicul fixează reperele anatomice, se dezinfectează locul și se face anestezia locală
– se efectuează manevra propriu-zisă cu un ac special
– la final, fragmentul de os ce urmează să fie analizat este scos, zona este pansată (pentru 24 ore), iar pacientul poate să se întoarcă acasă
Întrebări frecvente
Exista riscul de a leza măduva spinării?
Nu, atât timp cât procedura este efectuată corect. Proba prelevata provine din osul coxal (al șoldului), nu din coloana vertebrală.
Cât este de dureroasă intervenția?
Gradul de disconfort variază de la un pacient la altul. Poate fi recomandat un tratament analgezic după efectuarea biopsiei, dacă nu exista contraindicație.
Care sunt riscurile procedurii?
Precum în cazul altor tipuri de biopsie sau intervenții, există riscul să apară o durere locală, sângerare prelungită, echimoză (învinețire) sau infecție locală.
Se va reface osul?
Da. Locul de unde am prelevat fragmentul de os, se reface în timp, deoarece osul este un țesut regenerativ.
Ce se întâmplă cu proba ososă prelevată?
Aceasta va fi dusă la un laborator specializat în București, unde se va efectua examen histopatologic și imunohistochimic pentru interpretarea unui diagnostic corect.
Chiar este necesară această intervenție?
Da. Biopsia stabilește diagnosticul de certitudine în vederea unui tratament.
Doamna Dr. Măciucă Diana este aici oricând aveți nevoie de ajutor în privința afecțiunilor sângelui. Apelați 0257 960 pentru detalii și programare la MedLife Genesys.
Citiți principiile noastre de moderare aici!