Doamna Dr. Brișan-Igna Diana, medic primar alergologie și imunologie clinică la MedLife Genesys, ne vorbește în cele ce urmează despre aceste tipuri de alergii și ce putem face în privința lor.
Care sunt alergenii implicați în alergiile de toamnă?
1. Mucegaiurile (alternaria alt., cladosporium, aspergillus etc.)
Acești alergeni există în interior, dar și în aer, primăvara până toamna târziu, determinând simptome de rinită alergică (strănut, rinoree, prurit nazal), dar și simptome de astm alergic (tuse, dificultate în respirație, respirație șuierătoare).
În cazul alergiei la mucegaiuri, alergenii reprezentați prin sporii acestora, intră în organism, prin diferite căi, determinând fenomene respiratorii, mai sus menționate, cât și la nivelul pielii (urticarie de contact, dermatită atopică).
În exterior, sporii de mucegai se găsesc la nivelul vegetației uscate, pășuni, peluze, cereale, iar în interior se dezvoltă în camere umede, prost ventilate, pivnițe, pereți exteriori umezi, sub tapet, pe pereții din spatele dulapurilor, sub mochete, în umidificatoare, în ghivecele plantelor, în sistemele de aer condiționat, pe diferite alimente (fructe, legume, pâine, brânzeturi etc).
2. Acarienii din praful de casă
Acarienii din praf sunt insecte microscopice, care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii noastre. Acarienii sunt alergeni pereni, adică se găsesc în aer tot timpul anului, dar ei produc simptome mai accentuate în timpul sezonului rece, când încăperile sunt mai prost ventilate.
Praful din locuință conține fecalele și corpul în descompunere ale acarienilor, iar proteinele acarienilor prezente în praf sunt vinovate de această alergie.
Simptomatologia dată de alergia la acarieni este cea de rinită alergică (nas înfudat, rinoree, strănut, prurit nazal), tuse seacă, respirație șuierătoare (simptome specifice astmului), precum și la nivelul pielii (prurit cutanat, erupții urticariene, fenomene de dermatită atopică).
Doamna Dr. Brișan-Igna Diana spune că alături de tratament, profilaxia expunerii la acești alergeni, este foarte importantă.
Ce măsuri de profilaxie puteți lua?
- Aerisiți cât mai des, controlați temperatura ambientală să nu fie peste 22°C, umiditatea sub 50%
- Evitați depozitarea, mai ales în dormitor, a lucrurilor care pot colecta mult praf, cum ar fi covoare, mochete, draperii, jucării de pluș, cărți, tapet.
- Pernele ce conțin pene trebuie înlocuite cu unele ce conțin material antialergic, folosiți huse de pat speciale antiacarieni
- Aspirați săptămânal saltelele, spălați săptămânal lenjeria de pat la 60°C
- Ștergeți praful cât mai des, folosind masca de protecție,
- Jucăriile de pluș trebuie spălate săptămânal sau ținute în congelator 1-2 ore.
- Copii alergici la acarieni, nu trebuie să stea în încăperea în care se face curățenie și nici 2 ore după efectuarea acesteia.
- Pacienții alergici la acarieni trebuie să fie prudenți la consumul de fructe de mare, crustacee, melci, deoarece pot prezenta reacții alergice de tip: urticarie, angioedem, până la reacție anafilactică, prin fenomenul de cross-reactivitate.
- De asemenea, trebuie să evite inhalarea de pulberi de făină, mălai, griș, care sunt alimente contaminate cu acarieni.
Cum pot afla dacă sunt alergic?
Prezența simptomatologiei menționate mai sus, aceea răceală care nu trece în 10 zile și se repetă în fiecare an, în aceeași perioadă, ar trebui să ne ducă cu gândul la o posibilă alergie și să ne îndrume către medicul alergolog.
Testarea cutanată cu aflarea rezultatului în 15 minute este metoda de elecție pentru a stabili diagnosticul de alergie.
Stabilirea unui diagnostic cât mai precis și prompt precum și instituirea tratamentului de specialitate în timp util, ne ferește de apariția complicațiilor posibile de tip astm alergic, sinuzite, otite etc.
Pentru a afla dacă ești alergic, programează o consultație la doamna Dr. Brișan-Igna Diana pentru a stabili ce tratament se poate urma și dacă poți opta pentru desensibilizare cu vaccin antialergic. Sună la 0257 960 pentru programare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!