Vitamina B12 face parte din complexul de B-uri, este o vitamină solubilă în apă, drept pentru care, orice exces sau cantitate nedorită din această vitamină este excretată prin urină. Cel mai important rol pe care îl are această vitamină este în producția de eritrocite (celulele roșii din sânge), dar și în formarea membranei acestora. Absența vitaminei B12 din organism nu permite corpului să producă globulele roșii, esențiale vieții, fiind responsabile de transportul oxigenului în sânge, dar și în crearea și reglarea ADN-ului.
La fel ca și celelalte vitamine din intregul complex B, și vitamina B12 ajută la generarea de energie și la combaterea insomniei, astfel, reușind să scadă simptomele depresiei și îmbunătățind starea de spirit. Cobalamina este cunoscută și pentru faptul că ajută la calmarea durerii. Aceasta este capabilă să reducă furnicăturile și durerile inflamatorii, în special la nivelul membrelor inferioare.
De asemenea, pacienții cu diabet zaharat de tip 2, care sunt sub tratament de metformin, ar trebui adesea testați pentru deficit de vitamina B12. Acest tratament crește riscul de neuropatie periferică, asociată deficitului de cobalamină din organism, complicație a afecțiunii la care diabeticii sunt deja expuși.
Cum influențează imunitatea vitamina B12?
Datele clinice acumulate pe parcursul mai multor decenii dovedesc că vitaminele: A, B6, B9, B12, C, D, E şi mineralele: fier, zinc, cupru şi seleniu sunt direct implicate în susținerea sistemului imunitar. De aceea, alimentația noastră de zi cu zi trebuie să conțină acest complex de multivitamine și minerale.
Atunci când apare deficitul de B12 se reduce răspunsul imun, ca urmare a scăderii sintezei de acizi nucleici, a producţiei de proteine, precum şi prin inhibarea acţiunii celulelor imune şi a proceselor metabolice. Carența de vitamina B12 apare, în general, la persoanele care au o alimentație săracă în alimente de origine animală, dar și la cele care suferă de boli precum: gastrita atrofică, anemie pernicioasă, boli autoimune sau ale intestinului subțire.
Sursele alimentare cu un conținut bogat de vitamina B12 sunt: peştele (hering, sardine, somon, ton, păstrăv), crustaceele, ficatul și rinichii de porc, vită și miel, carnea de vânat şi produsele lactate.
Cum se manifestă deficiența de B12?
Deoarece afectează fiecare funcție din organism, carența de vitamina B12 poate avea o listă lungă de simptome. Primele semne pot apărea individual sau în combinație cu altele, precum:
- modificări ale dispoziției,
- oboseală,
- tulburări de concentrare,
- probleme de somn,
- epuizare fizică și mintală.
Suplimentul alimentar care susține imunitatea
Așadar, după cum spuneam anterior, vitamina B12 contribuie la metabolismul energetic normal, la procesul de diviziune celulară, la menținerea sănătății psihice, la formarea normală a globulelor roșii, la metabolismul normal al homocisteinei, la funcționarea normală a sistemelui nervos și a celui imunitar, la reducerea oboselii și extenuării.
Benesio Tonico Forte a fost votat Produsul Anului® 2021, în categoria Suplimente alimentare – Tonice generale, pacienții fiind foarte multumiți de eficiența acestuia, datorat aportului de substanțe nutritive pe care îl conține. Acesta susține organismul în perioadele de surmenaj fizic și intelectual, convalescență, stări de slăbiciune și oboseală.
Suplimentul alimentar nu conține zahăr, ci îndulcitor, conține o formulă complexă pe bază de patru aminoacizi (arginină, fosfoserină, glutamină, asparagină) și vitamina B12. Aminoacizii sunt compușii chimici care intră în alcătuirea proteinelor, care, la rândul lor, stau la baza structurii celulelor vii și participă la procesele metabolice esențiale din organism.
Trimite articolul
XPute lumea de doktori fakutzi la goldisch!
-
Si de lighioane ca tine. Puahhhhh!!!
Reklama de cacao la vitamine,ingurgitatzi prostilor si dupa aia mergetzi la doktori sa va trateze!
sunt boli in care e total interzisa ori ce vitamina ”B”
in acele cazuri cum se imunizeaza oamenii ca nimeni nu spune nimic despre asa ceva ?
Pe toate posturile TV vezi reclame la vitamine si alte medicamente si omul de rand le ia fara sa stie ca poate sa ii faca rau vreuna din ele.
Cand ajunge apoi la medic e cam nasol!