Doamna Dr. Brișan Igna Diana, medic specialist alergolog la MedLife Genesys, ne explică mai multe despre alergenii prezenți în aer în această perioadă, cum anume se diagnostichează alergia și ce se poate face în această privință.
Polenul arborilor din familia Betulaceae (alunul, arinul, mesteacănul etc.) este polenul cel mai important pentru alergici în perioada februarie – aprilie, respectiv, polenul de graminee și ierburi, începând cu luna mai, acestea producând simptome alergice intense:
- simptome nazale (rinită): scurgere nazală apoasă, înfundarea nasului, strănut, prurit (mâncărime), respiraţie orală, scurgere nazală posterioară, senzaţie de presiune sau chiar durere la nivelul feţei
- simptome oculare (conjunctivită): ochi roșii, mâncărime, lăcrimare, senzaţie de nisip în ochi, umflarea pleoapelor
- la nivelul gâtului și urechilor: prurit, disfonie (răguşeală)
- eruptii cutanate, de tip urticarie de contact
- astm alergic
Cum sunt diagnosticate și tratate alergiile de primăvară?
Dacă nu ați fost diagnosticat până acum cu acest tip de alergii și aveți simptomele mai sus menționate, în perioada de primăvară, este recomandată prezentarea la un medic alergolog, unde cel mai probabil, la început, veți face un test de alergii.
Testarea la alergenele care se inhalează se poate face, teoretic, la orice vârstă, iar diagnosticul se pune în 30 de minute. Tratamentul antialergic este un tratament complex, care include terapie medicamentoasă și nemedicamentoasă, respectiv măsuri profilactice împotriva expunerii la alergeni.
Dintre măsurile de profilaxie a expunerii la polen amintim:
- aerisirea încăperilor doar seara, plase de polen, aparate de purificare a aerului, în interior
- evitarea plimbărilor în natură, în special dimineață și prânz, a zilelor cu vânt
- evitarea uscării hainelor în aer liber
- dușuri zilnice
- purtarea ochelarilor de soare
Pacienții trebuie să fie prudenți și la alimente, cum ar fi anumite fructe și legume crude, care pot da reacții alergice, prin fenomenul de cross-reactivitate cu polenurile, mierea care poate fi contaminate cu polen, fitoterapia.
Tratamentul medicamentos este prescris și administrat sub îndrumarea medicului alergolog și poate necesita control periodic. Acesta constă în administrare de antialergice, corticoizi topici nazali, corticoizi inhalatori etc, în funcție de gravitatea simptomatologiei.
Importantă este și imunoterapia cu vaccinuri antialergice, care reduce necesarul de medicație. Copiii cu alergii inhalatorii, care sunt vaccinați cu vaccin antialergic, au risc mai mic să dezvolte astm bronșic.
Doamna Dr. Brișan Igna Diana scoate în evidență importanța diagnosticării și instituirii conduitei terapeutice cât mai precoce, pentru a scădea riscul dezvoltării complicațiilor, de tip astm alergic, sinuzite, otite, dar și pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici, redându-le și lor frumusețea primăverii.
Oricând aveți nevoie de ajutorul unui alergolog, apelați la ajutorul doamnei Dr. Brișan Igna Diana. Pentru programare la MedLife Genesys, sunați la 0257 960.
Citiți principiile noastre de moderare aici!