Știai că depresia se vindecă definitiv dacă apelezi la cei mai buni specialiști?
Sunt deprimat sau sunt doar trist? Simptomele depresiei
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă deja de depresie și, în plus, este una dintre principalele cauze ale dizabilității. Cu toate acestea, această tulburare mentală nu este atât de ușor de detectat și diagnosticat. În primul rând, pentru că oamenii care suferă de ea tind să creadă că sunt doar triști, că este o criză temporară care nu au nevoie de ajutor profesional…
Dar adevărul este că angoasa și tristețea nu au nimic de-a face cu depresia și, deși aceasta din urmă este o emoție de bază care face parte din depresie, pentru a ști dacă ai depresie, trebuie să experimentezi o serie de simptome (în plus față de tristețe) timp de cel puțin două săptămâni la rând.
Și care sunt aceste simptome? Persoana care trece printr-o depresie nu mai face activitățile pe care obișnuia să le facă și le dorea, are o capacitate mai mică de concentrare, se simte inutilă… De asemenea, este posibil să apară schimbări în starea de spirit și pofta de mâncare, ne spune psihologul. Unele persoane apelează la ajutorul unui psiholog doar atunci cand experimentează manifestări complexe ale depresiei, cum ar fi atacurile de panică și problemele cu temperamentul, sau tendințele suicidale. Primul ajutor în atacul de panică de exemplu poate fi învățat tot la psiholog, însă din nefericire sunt mulți care evită până în ultima clipa mersul la specialist.
Pot fi vindecat de depresie? Cel mai bun tratament pentru a-l depăși
Depresia este un drum lung, întunecat și descurajant pentru persoana care suferă de ea, dar vestea bună este că depresia poate fi vindecată. Depresia poate fi întotdeauna tratată și poţi ieși din ea dacă urmezi instrucțiunile unui specialist și un tratament bazat pe combinația de psihoterapie și psihofarmaceutică, spun specialiștii în psihoterapie.
Citește si articolul despre – Depresia postnatală
În timp ce depresia și simptomele sale pot fi ușoare sau severe, tratamentul pentru depășirea acesteia implică întotdeauna:
- Vizita la un psiholog – acesta este unul dintre cele mai importante puncte. Psihologul este profesionistul care va diagnostica depresia și va determina ce fel de terapie este cea mai potrivită pentru cazul tău specific… Nu te teme să apelezi la un specialist. În plus, psihologul nu te va judeca în niciun moment, el va fi persoana care te va înțelege cel mai bine.
- Medicamente: deși unii oameni rezistă aportului de medicamente pentru depresie de teama dependenței de ele, adevărul este că unele cazuri au nevoie de aceste medicamente pentru a observa o îmbunătățire a simptomelor și pentru a putea duce o viață normală. Desigur, ar trebui să fie întotdeauna un profesionist care este responsabil pentru prescrierea dozei adecvate pentru fiecare pacient.
- Exerciții făcute în mod regulat – de mai multe ori ai auzit că exercițiile fizice eliberează endorfine și serotonină (hormonul fericirii celebru). Mersul pe jos, înotul, alergatul, mersul la sală… Toate acestea pot fi suplimente de mare ajutor pentru a trata depresia și a o vindeca.
- Un somn bun – Cantitatea și calitatea somnului are un impact direct asupra stării tale de spirit, astfel încât, dacă este greu pentru tine să dormi, simptomele de depresie se pot înrăutăți.
Ține cont de toate informațiile de mai sus și apelează la un psihoterapeut ori de câte ori simți că te confrunți cu o depresie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!