Investitia intr-o centrala in condensare este mai mare decat cea intr-o centrala conventionala, dar diferenta de pret se amortizeaza inca din primele luni de utilizare. Centralele termice vechi sunt mai ieftine, insa costurile de producere a incalzirii sunt mai mari decat in cazul centralei termice in condensare.
Cum functioneaza o centrala termica in condensare
Centrala termica in condensare poate fi considerata o versiune mai avansata si mai eficienta a centralei termice obisnuite, fiind un tip de centrala a carei tehnologii presupune recuperarea unei parti din caldura ce ar fi fost eliberata in mod normal in exterior.
Acest sistem de incalzire se caracterizeaza prin faptul ca gazele rezultate in urma procesului de ardere a combustibilului nu mai sunt eliminate in atmosfera la temperaturi foarte mari (de peste 100 de grade Celsius), ci sunt eliminate la temperaturi mai mici si surplusul de energie este recuperat si folosit pentru incalzire.
La fel ca o centrala obisnuita, centrala in condensare incalzeste apa care intra in circuitul casnic, dar se diferentiaza prin recuperarea surplusului de energie, prin eficienta ridicata si prin emisiile de carbon scazute.
Aceasta centrala foloseste o tehnologie avansata, anume principiul condensarii vaporilor de apa din gazele de ardere pentru a obtine o eficienta energetica mai mare. Schimbatorul de caldura – care este si cea mai importanta piesa din componenta centralei in condensatie – este cel care extrage caldura din gazele de ardere si le raceste la o termperatura ce permite condensarea vaporilor de apa.
Avantajele unei centrale termice in condensare
Centralele termice in condensare au devenit o optiune avantajoasa de incalzire a locuintelor pentru ca au multiple beneficii pentru utilizator si pentru mediul inconjurator. Principalele beneficii ale alegerii unei centrale in condensare sunt:
- Amprenta de carbon redusa: datorita tehnologiei de recuperare a caldurii si reutilizare a gazelor de ardere, centralele in condensare au o amprenta de carbon redusa. Daca o centrala obisnuita elimina gazele de ardere in atmosfera la temperaturi de 100 grade Celsius, o centrala in condensare le elimina la temperaturi de 55 grade Celsius;
- Eficienta energetica: folosind o centrala in condensare, poate fi obtinuta o eficienta energetica de pana la 99%. Acest lucru se datoreaza principiului de recuperare a energiei, caldura din gazele de ardere si vaporii de apa fiind folositi pentru incalzirea apei. Prin urmare, factura la incalzire este mai mica si impactul asupra mediului nu mai este la fel de mare;
- Durata de viata mai lunga: unul dintre avantajele centralelor in condensare este ca au o durata medie de viata mai mare decat cea a centralelor conventionale. Acestea sunt construite sa reziste si faptul ca procesul de condensare elimina o parte din coroziunea din interiorul centralei termice favorizeaza o durata mai mare de viata a sistemului de incalzire.
Centrala termica Buderus este o centrala termica in condensare pe gaz ce bifeaza toate avantajele amintite anterior. Aceasta se preteaza utilizarii casnice si profesionale, oferind posibilitatea de a fi combinata cu sisteme de energii regenerabile. La avantajele privind eficienta energetica, durata de viata si impactul redus asupra mediului inconjurator se adauga dimensiunile compacte, functionarea silentioasa si raportul bun calitate-pret.
Centralele Buderus se aliniaza directivelor Uniunii Europene la capitolul eficientei energetice si pot fi instalate in locuinte si in cladiri rezidentiale. Exista mai multe modele de centrale, fiecare avand specificatii tehnice avantajoase, cum ar fi designul modern, debitul mare de apa calda menajera, spatiu redus de instalare, automatizare dependenta de conditiile meteo etc.
In centralele termice Buderus pot fi montate pompe recirculare Wilo, care sunt concepute sa functioneze cu diverse tipuri de sisteme de incalzire centrala. Pompa de recirculare a apei calde este un echipament care asigura transferul de apa rece spre reincalzire si accesul aproape instantaneu la apa fierbinte pentru utilizator.
Rolul unei pompe de recirculare este de a asigura transportul agentului termic prin instalatia centralei, iar in multe cazuri pompele Wilo sunt parte integranta din centralele Buderus. Rolul centralei este de a produce caldura si de a permite controlul temperaturii apei, astfel ca pompa si centrala functioneaza impreuna pentru a asigura o incalzire eficienta si un echipament fiabil.
Pentru a beneficia de performante optime ale sistemului de incalzire, se recomanda alegerea unor echipamente care au eficienta energetica ridicata si care sunt prietenoase cu mediul inconjurator. Centralele Buderus indeplinesc aceste cerinte, sunt puternice si au o tehnologie de condensare ce asigura un consum redus de energie si implicit, costuri mai mici de incalzire in sezonul rece.
Citiți principiile noastre de moderare aici!