De când pandemia ne-a ținut în case anul trecut și milioane de oameni se găsesc să transforme casa în birou, vânzările de imprimante cu laser și cu jet de cerneală au crescut. Dar care este achiziția mai înțeleaptă? Depinde de ceea ce îți dorești.
Imprimantele casnice nu sunt electronice cu costuri ridicate. Dar un lucru de reținut este că o imprimantă aduce mult mai mult decât o singură plată: vă angajați să cheltuiți mai mult pe cartușe sau toner pentru a-i alimenta sursa de cerneală. Având în vedere acest lucru, alegerea unei imprimante este ceva care ar trebui să fie o decizie în cunoștință de cauză.
Ce este o imprimantă laser?
O imprimantă laser funcționează folosind o substanță sub formă de pulbere cunoscută sub numele de toner, mai degrabă decât cerneală lichidă, pentru a produce imprimările sale. Laserul creează o încărcare electrostatică care transferă tonerul pe hârtie, care este apoi fixată pe suprafața hârtiei cu o aplicare la căldură.
Puncte Pro
• Viteze rapide. O imprimantă laser va termina mult mai repede de imprimat
• Tonerul nu “sângerează”, deci nu vă veți păta documentele
• Tonerul este relativ ieftin. Va trebui să înlocuiți cartușele de toner mult mai rar decât cele ale imprimantelor cu jet de cerneală.
Puncte Contra
• Imprimantele laser sunt mult mai mari decât imprimantele cu jet de cerneală și, dacă nu intenționați să imprimați regulat, este posibil să ocupe mai mult spațiu decât v-ar conveni.
• Ar putea fi rapide și productive, dar imprimantele laser sunt destul de zgomotoase.
• Costul inițial al unei imprimante laser este mai mare. În timp ce imprimantele cu jet de cerneală de la mărci de renume precum Canon, Epson și HP încep de la nici 300 de lei, cele cu laser se apropie mai mult de 600 lei.
Ce este o imprimantă cu cerneală?
Imprimantele cu jet de cerneală funcționează cu cerneală lichidă, distribuită pe pagină printr-o serie de micro-duze în capul de imprimare. Puteți alege din imprimante cu jet de cerneală monocrome, dar și color. Deși inkjet-urile sunt atât de des cumpărate pentru imprimarea fotografiilor, veți găsi foarte puține monocrome de pe piață și, iar achiziția acestora este mai greu de justificat.
Puncte Pro
• Costul inițial. Puteți ridica o imprimantă cu jet de cerneală perfect fiabilă pentru doar câteva sute de lei – și puteți găsi modele mai vechi la vânzare pentru jumătate din acestea.
• Imprimantele cu jet de cerneală sunt mult mai populare ca imprimante pentru uz caznic datorită dimensiunilor compacte. Opțiunile wireless sunt deosebit de convenabile, deoarece sunt mult mai ușor de despachetat și depozitat. Imprimantele cu jet de cerneală au crescut în popularitate în mod special în ultimii ani
• Pentru imprimarea fotografiilor, imprimantele cu jet de cerneală produc rezultate superioare imprimantelor laser, ale căror rezultate tind să fie prea lucioase (pe hârtie standard) și mai puțin vibrante.
Puncte Contra
• Imprimantele cu jet trec prin cerneală mult mai rapid. Cartușele cu jet de cerneală pot fi costisitoare, deși opțiunile unor terți au un bun raport calitate-preț.
• Deși sunt ideale pentru imprimarea fotografiilor, imprimantele cu jet de cerneală sunt prea lente pentru imprimarea de volum. Dacă trebuie să imprimați în mod regulat o mulțime de documente bazate pe text, veți deveni rapid frustrat de o imprimantă cu jet de cerneală.
Care este mai indicată?
Acest răspuns și simplu: pentru documente și texte, imprimantele laser sunt cele mai bune; pentru fotografii, imprimantele cu cerneală sunt mai indicate. Da, există pe piață imprimante laser color care sunt mai bune la imprimarea fotografiilor de calitate, dar sunt, de asemenea, foarte scumpe, având prețuri ce depășesc cu ușurință 1000 de lei.
În ceea ce privește viteza, veți face alegerea cea mai bună dacă cumpărați o imprimantă cu laser. Aici nu vorbim de diferențe marginale, ci de o viteză de invidiat. Veți imprima sute de pagini în doar câteva minute, ceea ce face din orice imprimantă laser o alegere ideală pentru birou, chiar și pentru cel de acasă.
Trimite articolul
XCel mai mare rau al imprimantelor inkjet este blocarea diuzelor daca nu e folosita foarte des. Procedura de desfundare consuma cerneala si de multe ori e fara succes. Imprimantele laser pentru uz domestic nu costa 600 lei. De exemplu laser Xerox WiFi, deci fara cabluri si cu listare si de pe Android costa 304 lei. la pret apropiat exista 3 HP-uri.
https://altex.ro/imprimanta-laser-monocrom-xerox-phaser-3020-a4-usb-wi-fi/cpd/IMP3020VBI/
Uzura morală planificată (engleză Planned obsolescence)
https://www.youtube.com/watch?v=iIuTyS-t7nk&t=155s