Orașul Sântana, în calitate de beneficiar, anunță începerea activităților proiectului “Sistem centralizat de furnizare a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Sântana”, Cod SMIS 2014 – 130169.
Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) 2014- 2020, Axa Prioritară 10 – Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie cu finanțare din REACT-EU, Obiectivul Specific 10.2 Creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei. Cod apel: POIM/967/10/2/Creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.
Contractul de fianțare a fost încheiat în data de 18.08.2022 cu MINISTERUL INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Proiectul se derulează în orașul Sântana, strada Mihai Viteazul, strada Căprioarei și strada Ghioceilor, județul Arad, cu o durată de implementare de 62 luni, respectiv între data 01.11.2018 si data 31.12.2023 și are o valoare totală de 28.160.582,88 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile din FEDR REACT-EU este de 27.597.371,23 lei, iar 563.211,65 lei reprezintă valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului.
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice, stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante, reducerea cantității de combustibil utilizat și reducerea costurilor financiare cu energia termică.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
-
Construierea unei centrale termice și montarea de echipamente performante pentru funcționarea pe bază de apă geotermală la o capacitate suplimentară de producere a energiei de 1 MW pana în anul 2023.
-
Producerea de energie termică cu 20% mai mult decat în prezent cu ajutorul unui nou foraj de extracție a apei geotermale de mare adâncime și a unui nou foraj pentru injecția apei geotermale până în anul 2023.
-
Reducerea cheltuielilor de mentenanță și cu intervențiile efectuate la avariile prezentului sistem de încalzire centralizat cu 10% prin modernizarea sistemului actual și dotarea cu echipamente performante până în anul 2023.
-
Promovarea energiei din surse regenerabile prin înlocuirea vechiului sistem de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire eficient bazat pe apa geotermală care va conduce la o creștere a utilizării energiei din surse regenerabile cu 5% până în anul 2023.
-
Realizarea până în anul 2023 a 2.2 km rețea de distribuție a energiei termice nou realizată.
-
Reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră până la sfârșitul implementării prezentului proiect – anul 2023.
-
Creșterea eficenței sistemului de încălzire centralizat într-o proporție de 20% până în anul 2023 prin realizarea unor conducte de transport a apei geotermale cu o lungime de 2,2 km și a unor conducte de transport a apei geotermale uzate termic cu o lungime de 2,7 km.
-
Îmbunătățirea calității vieții populației Orașului Sântana cu 30% prin implementarea unui sistem centralizat eficient și performant până în anul 2023 care conduce la creșterea calității serviciilor de alimentare cu energie termică și atingerea standardelor europene prin evoluție și îmbunătățire continuă.
Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:
-
Nivel estimat al gazelor cu efect de seră: 241 t-eqCO2.
-
Realizarea unor conducte de transport a apei geotermale cu o lungime de 2,2 km și a unor conducte de transport a apei geotermale uzate termic cu o lungime de 2,7 km.
-
Repartizarea bugetului alocat intervențiilor de eliminare a avariilor prezentului sistem de producție energie termică spre alte nevoi majore ale comunității.
-
O centrală termică modernizată și extinsă, dotată cu echipamente performante, cu o capacitate suplimentară de producere a energiei de 1 MW.
-
Un foraj de extracție a apei geotermale și un foraj pentru injecția apei geotermale uzate termic.
-
Un sistem centralizat de producție și distribuție a energiei termice pe baza de apă geotermală performant și eficient, în conformitate cu standardele europene.
-
Realizarea a 2,2 km de rețea de distribuție a energiei termice.
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin
Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020
Informații suplimentare se pot obține la
Tel: 0357/100.074, Fax: 0357/100.075, E-mail: contact@primariasantana.ro
Persoană de contact: Bogoşel Aurica Adriana – Manager de proiect
Citiți principiile noastre de moderare aici!