Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Arad
Obiectivele proiectului: Proiectul are ca scop reducerea emisiilor de carbon rezultat din transportul urban în Municipiul Arad. Obiectivul principal al proiectului va asigura transferul unei părți din cota modală a transportului individual cu autoturisme către modalități mai ecologice de transport, respectiv transportul public și deplasarea cu bicicleta.
Proiectul prevede activități complementare care vizează componentele principale ale sistemului de transport public de călători: infrastructura de transport, mijloace de transport care folosesc respectiva infrastructură, precum și componente ale sistemului de management al traficului.
Principalele elemente ale investiției, respectiv principalele activități ale proiectului din acest punct de vedere sunt:
-
Achiziționarea a 10 autobuze electrice noi și confortabile, din care 5 cu o lungime de 12 m și și 5 cu o lungime de 9 m, care vor asigura serviciul de transport public pe traseul propus prin proiect. Aceste autobuze vor contribui la îmbunătățirea calității transportului public urban cu autobuze. Obiectivul va contribui la creșterea numărului de pasageri care apelează la transportul public cu autobuze dar va contribui și direct la reducerea poluării aerului deoarece sunt mult mai ecologice decât cele utilizate în prezent.
-
Reconfigurarea traseului autobuzelor din municipiul Arad prin realizarea unui traseu nou care leagă zona UTA de cartierul Aradul Nou. Lungimea totală traseu Zona UTA – str. Ștefan cel Mare L= 7.700m. Noul traseu presupune realizarea următoarelor activități:
-
Construirea/reabilitarea infrastructurii rutiere utilizate prioritar de transportul public de călători- constând în amenajarea unui traseu nou de autobuze pe ruta Piața UTA – Calea Victoriei- Piața Spitalului – str. Andrei Șaguna – str. Economului – str. Coloniștilor- str. C.Ticu Dumitrescu – Dr.I. Marcus – str.Ogorului– Calea Timișori, zona străzii Ștefan cel Mare. Traseul nou propus este împărțit în 3 tronsoane în lungime totală de 7.700 metri.
-
Pe tronsonul 1 și 2 se vor realiza lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere existente. Pe tronsonul 2 va fi construit un pod nou peste Mureș, care va lega direct str. Andrei Șaguna cu Cartierul Aradul Nou, respectiv se va realiza o infrastructură rutieră nouă utilizată în comun de mijloacele de transport public de călători, precum și de autoturisme. Lungimea totală a podului este de 310,25 m, suprastructura podului s-a propus a fi realizată ca pod cu trei deschideri, respectiv: deschideri marginale 51 m x 2, deschiderea centrală 190,30 m, lungime structură metalică 180 m, înălțime piloni 63 m x 2.
-
-
Construirea stațiilor de alimentare a autobuzelor electrice. Pentru asigurarea autonomiei de funcționare a autobuzelor electrice pe noul traseu se vor construi două stații de alimentare rapidă cu curent electric, amplasate la cele două capete ale traseului propus, la UTA și str. Ștefan cel Mare.
-
Construirea și modernizarea stațiilor de autobuze, prin modernizarea a17 stații de autobuz și vor fi construite 6 stații noi.
-
Modernizarea și extinderea sistemelor de semnalizare și semaforizare adaptivă și sincronizată are în vedere realizarea de 20 intersecții semaforizate, care vor asigura prioritizarea autobuzelor în cele 20 de intersecții, contribuind la reducerea duratei călătoriilor și la eficientizarea deplasării autobuzelor.
-
-
Complementar cu activitățile destinate creșterii calității transportului public, proiectul prevede activități care contribuie la rândul lor la reducerea emisiilor de CO2:
-
Plantarea de aliniamente de arbori și arbuști pe traseul propus, are ca scop pe lângă retenția emisiilor de CO2 și umbrirea spațiilor publice(piste de biciclete, stații de autobuz, trotuare, etc.).
-
Extinderea pistelor pentru biciclete pe tronsonul 2, realizarea unui segment de piste de biciclete care va asigura conectarea cu pistele existente pe tronsonul 1 și 3 și va susține încurajarea mobilității urbane nemotorizate.
-
Extinderea de trasee pietonale, realizarea de trotuare pe traseul noului pod.
-
-
Complementar proiectul propune și crearea sistemelor de închiriere biciclete, care prevede realizarea unui sistem format din 22 de stații de închiriere biciclete și 330 biciclete. Această activitate vine să asigure completarea acțiunii de extindere a pistelor de biciclete.
Promovarea proiectului se va realiza prin campanii de conștientizare, care să informeze populația despre avantajele utilizării mijloacelor de transport public (autobuze) în detrimentul transportului cu autoturisme individuale, precum și privind avantajele utilizării bicicletelor oferite prin sistemul de închiriere în transportul urban din municipiul Arad. Aceste companii de conștientizare vor contribui la atragerea unui număr mai mare de utilizatori pentru modalitățile de transport mai ecologice promovate prin proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 227.398.838,11 lei iar valoarea finanțării nerambursabile este de 66.712.849,40 lei.
Data de începerea proiectului a fost 20.11.2019.
Perioada de implementare este de 01.10.2016 până la 30.09.2023.
Cod SMIS 127811
“Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Citiți principiile noastre de moderare aici!