Credem că e important să clarificăm lucrurile ca să fii într-adevăr informat și astfel să înlături din posibilul stres care însoțește ideea de a fi dator. În plus, această clarificare pune bazele unui comportament benefic în relația ta cu instituțiile financiare.
Atunci când vrei să apelezi la credite nebancare rapide, trebuie să știi ce depinde de tine, ce trebuie să faci pentru a te asigura că ai o legătură bună cu instituția financiară nebancară (IFN), dar și ce trebuie să-ți asigure IFN-ul pentru a fi de încredere și pentru a respecta legea. În cele ce urmează lămurim toate aceste aspecte și nu numai.
Primele condiții ale colaborării
În primul rând, trebuie să știi că IFN-urile funcționează în bază legală, se supun Legii 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare și, în funcție de anumite criterii, sunt înscrise fie în Registrul General, fie în Registrul Special al Băncii Naționale a României. Numai cele din urmă sunt supuse supravegherii și monitorizării de către BNR.
Știind aceste lucruri, te poți îndrepta spre o sursă de încredere și care poate fi verificată atunci când ai nevoie de un credit.
Provident e o astfel de instituție, de la care poți solicita un împrumut dacă ai minim 18 ani împliniți, ești cetățean român domiciliat în România, ai venit minim dovedibil de 300 de lei și număr de telefon valid. Nu ai nevoie de cont bancar, istoric bancar ori acces la internet.
Poți beneficia de sume între 500 și 20.000 de lei, pe o perioadă scurtă, de până la 134 de săptămâni, chiar la tine acasă. Poți folosi simulatorul de credit de pe site-ul instituției, provident.ro, care îți spune exact care este valoarea ratei săptămânale sau lunare, în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți.
Ai primit aprobarea și urmează semnarea contractului?
După ce ți se aprobă solicitarea de credit, citește contractul primit înainte să îl semnezi! Știm că uneori te grăbești, mai ales când ai nevoie de bani cât mai repede, însă chiar este necesar să îți iei câteva minute să citești integral documentul.
Poți parcurge contractul și cu agentul care se ocupă de dosarul tău, iar dacă ai nevoie de explicații suplimentare, acesta ți le poate oferi. Ai menționate în scris aspecte legate de termenii și condițiile de care trebuie neapărat să ții cont pe parcursul perioadei de creditare.
Ai nevoie să știi, de asemenea, dacă există posibilitatea să se modifice ratele săptămânale ori lunare și conform căror indicii sau criterii, ce se întâmplă dacă achiți anticipat ratele sau întreg creditul, precum și dacă există penalizări de întârziere și cât sunt acestea, care sunt consecințele neachitării acestor credite pentru nevoi personale etc.
În orice caz, contractul pentru un credit IFN este transparent, redactat într-un limbaj accesibil, scris lizibil și fără fonturi foarte mici pentru a ascunde informații.
Nu uita: pentru orice nelămurire, poți adresa întrebări și poți cere să ți se explice termenii pe care nu îi înțelegi. Pe site-ul Provident găsești o mulțime de informații utile în secțiunea ”Creditare responsabilă”.
Păstrează comunicarea cu IFN-ul pe toată durata creditului
O dovadă de transparență din partea instituției este secțiunea de ”Întrebări Frecvente” de pe site, unde vei găsi răspunsuri la majoritatea întrebărilor pe care le-au adresat și alți clienți. O instituție care își respectă clienții va avea întotdeauna o astfel de secțiune pe site-ul său.
Ține minte că atunci când știi că ai acces la toate aceste informații și ți se răspunde la întrebări, stabilești deja relația de încredere cu cei care îți acordă creditul, unul dintre aspectele creditării responsabile și ale transparenței.
Totodată, este recomandat să comunici cu IFN-ul în momentele în care ai nevoie de sprijin sau atunci când treci printr-o situație neplăcută. Anunță de fiecare dată când apar probleme în achitarea ratelor sau dacă vrei să achiți anticipat.
IFN-urile sunt obligate de lege sa ofere clienților care au probleme cu plata ratelor soluții de reeșalonare sau restructurare a creditului, de reducere sau amânare a ratelor la credit, dar asta numai dacă sunt informați din timp cu privire la imposibilitatea achitării ratelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!