Cum electricitatea a luat amploare, acum mai mult ca niciodată, înseamnă că vă doriți un dispozitiv pe măsură ce va putea susține cu brio toate sursele de lumină și curent din casă. Ei bine, dacă informațiile legate de acest subiect vă copleșesc și tot nu știți cum să alegeți cel mai bun tablou electric, iată că noi vă sărim în ajutor. În continuare, vă vom enumera câteva caracteristici și avantaje ale acestuia, pentru a vă face o idee mai largă despre utilitatea sa.
Printre caracteristicile și avantajele panoului de siguranțe se numără următoarele:
- Materialul din care este confecționat, și anume plasticul dur, este rezistent la șocuri electrice sau raze UV. Acest criteriu este foarte important deoarece panoul este singurul dispozitiv din casă care vă va proteja de scurt-circuit sau incendii neprevăzute. De aceea, contează să fie conceput într-un mod cât mai durabil.
- Poate fi montat extrem de ușor, cu ajutorul câtorva șuruburi. Tot ce trebuie să faceți este să urmați instrucțiunile cu atenție și veți reuși să îl instalați în doar câteva minute.
- Majoritatea panourilor vin cu funcția de protecție IP40 sau IP55, ce nu permite pătrunderea apei sau a altor lichide în interiorul cutiei electrice.
- Distribuie uniform energia electrică și comandă atent circuitele. Datorită întrerupătoarelor de la interior, tabloul electric reușește să susțină toată electricitatea casei, fără probleme. Asigurați-vă însă că acestea sunt deschise tot timpul, pentru o bună funcționare.
- Și nu în ultimul rând, tabloul poate fi încastrat în perete sau aparent. Dacă aspectul panoului contează pentru dumneavoastră, atunci vă recomandăm să-l alegeți pe cel încastrat: mai delicat și mai modern. Însă dacă design-ul nu are o importanță chiar atât de mare, puteți opta pentru modelul de bază, aparent, fiind și o variantă mai accesibilă.
Acestea fiind spuse, putem trece și la enumerarea tipurilor de siguranțe existente. Astfel, veți ști care va fi cea mai bună alegere pentru nevoile familiei.
Printre tipurile de siguranțe ale unui panou electric se pot distinge următoarele:
- Siguranțe automate monopolare: protejează o singură fază a circuitului electric.
- Siguranțe fază-nul: protejează întregul circuit electric și asigură separarea polilor.
- Siguranțe bipolare, tripolare și tetrapolare: asigură protecția a mai multor circuite electrice, fiind potrivite pentru locuințele cu multe încăperi.
Iar înainte de încheiere, mai vrem să vă vorbim și despre criteriile generale de care să țineți cont, precum și beneficiile schimbării la timp a tabloului electric.
Atunci când alegeți un panou de siguranțe nou, trebuie să țineți cont de modelul său (dacă este încastrat sau aparent), de numărul de module de care dispune (în funcție de necesarul de consum al familiei) precum și de gradul său de protecție IP, după cum vă spuneam mai sus. Cu cât protecția IP este mai mare, cu atât este mai sigură împotriva inundațiilor sau a situațiilor neprevăzute. Cât despre beneficii, trebuie să știți că prin schimbarea la timp a panoului electric veți reuși să:
- Evitați scurt-circuitele, păstrându-vă astfel locuința ferită de orice pericole.
- Verificați și schimbați cablajele defecte.
- Ajutați la o bună funcționare prin înlocuirea componentelor învechite.
- Rezolvați problemele de contact care poate existau la vechiul panou.
- Evitați electrocutarea.
Și iată cum, după ce țineți cont de toate sfaturile noastre, veți reuși să vă protejați apropiații de orice pericol neprevăzut și veți dispune de un dispozitiv performant care va asigura buna funcționare a electricității în locuință. Având această listă aproape, cu siguranță veți reuși să faceți cea mai bună alegere, dar și să instalați cel mai potrivit tablou. Pe această cale, vă dorim succes la montat și redecorare plăcută!
Citiți principiile noastre de moderare aici!