Implementarea unui sistem de gestiune a stocurilor
Exista asa-zisele sisteme de gestiune a stocurilor, cunoscute si sub denumirea de program gestiune stocuri ERP, iar scopurile principalele ale acestora sunt de a facilita urmarirea, gestionarea sau actualizarea unor stocuri in timp real. Un astfel de sistem permite o mai buna vizibilitate asupra nivelurilor de stoc si ofera sansa de a identifica mai rapid discrepantele sau eventualele probleme care pot aparea.
Gestionarea stocurilor in functie de nivel minim si maxim
Exista un nivel minim si un nivel maxim care ar fi bine sa fie stabilit de la bun inceput, astfel incat sa fie evitate insuficienta sau excesul de stocuri. In momentul in care nivelul stocurilor ajunge la nivelul minim, este necesara o actiune de reumplere a stocurilor, iar in momentul in care nivelul de stocuri atinge deja nivelul maxim, este recomandata reducerea cantitatii comandate.
Analiza si previziune a cererii
Fiecare companie are nevoie de efectuarea unei analize atente a cererii pentru produsele pe care le are, dat fiind ca numai o astfel de analiza ar putea conduce la o estimare corecta a nivelului necesar de stocuri. Pentru a planifica in mod adecvat stocurile, este nevoie de folosirea datelor istorice, de analiza unor tendinte sau a unor previziuni de vanzari.
Totodata, poate fi folosita tehnologia RFID sau pot fi utilizate codurile de bare, poate fi gestionat ciclul de aprovizionare si pot fi rotite stocurile, in sensul acordarii prioritatii produselor cu o rata mai mare de vanzare.
Este important de verificat ca produsele mai vechi sa fie scoase la vanzare inaintea celor mai noi, astfel incat sa se contribuie, in cel mai eficient mod, la gestionarea extrem de eficienta a stocurilor.
Monitorizarea si reducerea stocurilor invechite sau deteriorate, optimizarea logisticii si transportului, fiecare dintre acestea se adauga gestionarii in mod eficient a stocurilor unei afaceri
Citiți principiile noastre de moderare aici!