Există diferite tipuri, în funcție de proprietățile și tipul de păr: ulei de păr de argan, de exemplu, perfect pentru vârfurile despicate, ulei de păr de cocos, pentru o hidratare profundă (și poate cel mai la îndemână ulei de pe piață), ulei de păr de migdale dulci, care este calmant, ulei de păr din semințe de dovleac, pentru fibrele de păr “stresate”, și multe altele.
E important să înțelegem că nu există uleiuri care să fie potrivite pentru toate tipurile de păr, la fel cum nu există metode de utilizare care să poată fi considerate absolut corecte și eficiente pentru părul tău. Prin urmare, este nevoie de mai multe încercări și de multă răbdare înainte de a găsi produsul și aplicarea ideală. În plus, există atât de multe variabile care pot influența rezultatul obținut: calitatea uleiului respectiv, cantitatea aplicată (uneori, doar o picătură în plus este suficientă pentru a compromite totul! ), timpul de aplicare, modul în care îl clătești (de exemplu, după o mască de păr foarte bogată în ulei, un singur șampon poate să nu fie suficient pentru a îndepărta corect reziduurile de ulei de păr). O regulă valabil universală ne spune că un ulei de păr se aplică doar pe vârfuri, pentru a nu îngreuna și îngrășa prea mult părul.
Mască de păr cu ulei: do it yourself
Un ulei de păr poate fi folosit singur sau poate fi folosit pentru a face o mască de păr pe care să o aplici înainte de șamponare sau ca balsam de păr (care se aplică după șamponare), pentru a combate vârfurile despicate, pentru a hidrata și a face părul mai puternic, mai strălucitor și mai moale. Printre iubitorii de uleiuri, există cei care se bazează exclusiv pe cele pure și se feresc de cele care conțin și ceva silicon în ele. Adevărul este că produsele care nu sunt 100% pure obțin rezultate bune din punct de vedere estetic, dar nu au niciun beneficiu pentru sănătatea părului! Practic, îl fac să arate bine, dar nu îl vindecă, nu îl întăresc, nu îl îmbunătățesc așa cum o fac cele naturale.
De ce să-ți faci singur(ă) masca de păr? Avantaje:
- Controlul total asupra ingredientelor folosite (atât în cantitate, cât și în proporții), fără a folosi substanțe de sinteză.
- Economii. Majoritatea măștilor pot fi realizate cu ingrediente ușor de procurat.
- Eco-sustenabilitate (se evită ambalajele, adesea realizate din material plastic): orice surplus din amestecul creat poate fi păstrat în frigider într-un borcan și reutilizat.
Mască de păr cu ulei de cocos
Uleiul de cocos are o funcție protectoare și hidratantă pentru păr. Nu numai atât, dar are și o funcție protectoare pentru scalp, datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Cum faci o mască de păr cu ulei de cocos?
Uleiul de cocos poate fi folosit în combinație cu miere, oțet de mere și avocado și banane:
- Mască de păr cu ulei de cocos și miere (eficient pe părul deteriorat, mierea în special protejează hidratarea naturală a părului): se amestecă până la omogenizare, apoi se aplică pe păr timp de aproximativ 20 de minute, se clătește cu apă călduță și se spală cu șamponul obișnuit.
- Mască de păr cu ulei de cocos și oțet de mere (conferă strălucire părului; oțetul de mere regularizează valoarea pH-ului și are efect antimicrobian): se amestecă și se lasă să acționeze timp de 20 de minute. Clătești bine apoi și te speli cu șamponul pe care-l folosești.
- Mască de păr cu ulei de cocos, avocado și banană (tratament hrănitor pentru părul creț sau fragil, datorită fierului, magneziului și acidului folic conținute de avocado și proprietăților antimicrobiene ale bananei): folosește un blender pentru a crea un amestec omogen. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi se spală cu apă călduță și șampon.
Pentru toate măștile de mai sus, nu este necesar să se aplice balsam după tratament.
Nuanțator de păr sau vopsea? Ce e mai bine pentru părul tău?
Pentru un păr sănătos nu e suficient doar să folosești un ulei de păr sau o mască, ci să ai grijă de el în fiecare zi. Dacă te vopsești de obicei, poate ar fi mai bine să iei în calcul un nuanțator de păr, care este mai blând cu părul. Într-adevăr, o vopsea rezistă mai mult decât un nuanțator de păr, dar are un efect mai agresiv asupra părului și scalpului. Un nuanțator de păr este mai “sănătos”, pentru că nu pătrunde în structura părului, ci rămâne doar la suprafață. În plus, dacă rezultatul nu este cel dorit, poți scăpa rapid de el, pentru că un nuanțator de păr rezistă cam 6-8 spălări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!