Stabilitatea financiară pe termen lung este un obiectiv pe care mulți dintre noi îl dorim, dar puțin reușesc să îl atingă, deoarece nu urmează un plan constant de economisire și disciplină. Este important să pornești cu pași mici și siguri, să fii consecvent și, în timp, vei deveni un expert in gestionarea finanțelor tale. Ușor ușor, vei învăța cum să iei cele mai bune decizii cu banii tăi, cum să-ți gestionezi finanțele eficient și cum să faci economii pentru viitor. Iată câteva strategii prin care poți atinge și păstra stabilitatea financiară pe termen lung.
Gestionează mai bine cheltuielile
Primul pas în a-ți crea stabilitate financiară pe termen lung este să înțelegi mai bine pe ce se duc banii tăi și să stopezi risipa financiară. Pentru a putea administra mai ușor bugetul este important să limitezi plățile în numerar și să folosești cât mai mult cardul. Deschide un cont bancar, dacă nu ai deja unul, descarcă-ți aplicația și urmărește toate tranzacțiile. La final de lună, poți folosi extrasele de cont pentru a face un bilanț. Astfel, vei ști pe ce ai cheltuit prea mult, unde poți să limitezi sau să elimini risipa de bani și vei putea să-ți creezi conturi de economii online.
Contul George de la BCR, de exemplu, are ZERO comisioane, îi poți atașa 3 variante de card, și vine cu multiple avantaje precum administrare 100% online, bani înapoi în cont la cumpărături de la comercianții parteneri, posibilitatea de a aplica pentru credite dau a crea depozite de economii.
Economisește constant
Un alt pilon al stabilității financiare este economisirea regulată. Orice ban pui deoparte acum te va ajuta în viitor. Începe cu economii pentru urgențe – un fond care să acopere 3-6 luni de cheltuieli de trai – și continuă cu economii pentru obiective pe termen lung, cum ar fi pensia sau achiziționarea unei locuințe. Ca să fii mai eficient în economisire, folosește metode inteligente, precum crearea de depozite la termen. Dacă ai aplicația George, îți poți crea depozitul online, transferând singur banii. Depozitul la termen pe 12 luni oferă dobândă până la 5% și ai posibilitatea să activezi prelungirea automată, astfel încât să se adune cât mai mulți bani, în fiecare an. Astfel de instrumente financiare te ajută nu doar să economisești, ci și să îți înmulțești banii în siguranță, fără a fi expus riscurilor, pentru că toți banii depuși sunt garantați de bancă.
Evită datoriile
Datoriile pot deveni un obstacol în calea stabilității financiare atunci când nu sunt gestionate corect. Evită să te împrumuți, iar dacă faci acest lucru aplică pentru credite la instituții financiare de încredere și fii atent la condițiile de creditare.
Este important să eviți împrumuturile cu dobânzi mari și să plătești cât mai repede datoriile curente. Dacă ai mai multe credite, încearcă să le consolidezi printr-o refinanțare cu condiții mai bune.
Stabilitatea financiară pe termen lung este un proces care necesită disciplină, răbdare și educație financiară continuă. Făcând pașii necesari acum, vei putea să te bucuri de un viitor fără griji.
Trimite articolul
XAre grija statul sa nu economisesti!