Ca orice tip de boabe, boabele de cafea se pot și se vor strica după un anumit timp. În timp ce o cafea boabe are o durată de viață mai lungă în comparație cu cafeaua măcinată, odată ce sunt fragmentate și măcinate, boabele nu mai rezistă la fel de mult. Acest lucru se datorează procesului de descompunere, care lasă zațul de cafea mult mai susceptibil la reacții chimice nedorite și au o rată mai rapidă de evaporare.
În medie, dacă închideți cafeaua măcinată într-un recipient etanș, durata de viață a cafelei măcinate este de aproximativ trei până la șase luni la temperatura camerei. Ambalajele deschise de cafea măcinată care nu sunt păstrate într-un recipient ermetic vor rezista, în general, în jur de două săptămâni înainte de a începe să se strice.
Vestea bună este că șansele ca bacteriile sau un alt contaminant care v-ar putea îmbolnăvi să ajungă în cafea sunt destul de mici. Cu excepția cazului în care vă depozitați zațul într-un loc prea umed pentru el, cafeaua dvs. va fi, de obicei, în continuare sigură pentru consum, chiar dacă nu are un gust grozav, deoarece procesul de prăjire unei cafea boabe reduce semnificativ umiditatea. În timp, principalul lucru care este „omorât” pe măsură ce cafeaua se strică este gustul. Cu cât zațul de cafea stă mai mult timp pe un raft sau într-un recipient, cu atât cafeaua va fi mai puțin aromată.
Cum vă dați seama dacă cafeaua dumneavoastră s-a stricat
Dacă aveți o cafea boabe stătută sau chiar boabe de cafea vechi de un an care au stat o perioadă de timp, sunt șanse ca atunci când vă uitați la boabe, să nu puteți face cu ușurință diferența între boabele proaspete și cele râncede.
Aspectul fizic al cafelei rămâne același; cu toate acestea, mirosirea cafelei este o modalitate ușoară de a vă da seama dacă va fi proaspătă și gustoasă de consumat sau dacă sunteți pe cale să preparați o cafea râncedă și dezgustătoare. Boabele de cafea proaspete sau zațul de cafea vor avea, de obicei, o aromă puternică, asemănătoare cu cea a caramelului. Cu toate acestea, odată ce cafeaua a trecut de prima tinerețe, uleiurile care produc această aromă se vor degrada, iar cafeaua va avea un miros mai aspru și mai prăfuit decât plăcut. Dacă ați preparat deja cafea și nu sunteți sigur dacă este sau nu încă proaspătă, lăsați-o timp de aproximativ o oră înainte de a o gusta. Dacă este acră și intens amară, mai bine o aruncați.
Care este durata de valabilitate tipică a cafelei?
După cum am menționat, cafeaua măcinată poate rămâne în siguranță la temperatura camerei timp de aproximativ trei până la cinci luni într-un recipient etanș. Cu toate acestea, dacă se strică, nu vă veți îmbolnăvi dacă o beți, dar este puțin probabil să aibă un gust foarte plăcut.
Pe de altă parte, boabele întregi de cafea pot rămâne proaspete timp de aproximativ șase până la nouă luni, mai ales dacă sunt păstrate într-un recipient cu sigiliu etanș sau în vid. Forma solidă a boabelor de cafea întregi înseamnă că acestea își păstrează compușii moleculari intacți pentru mult mai mult timp în comparație cu zațul de cafea.
De obicei, zațul va rămâne în siguranță pentru a fi consumat timp de aproximativ trei până la cinci luni de la data de expirare, iar cafeaua integrală poate fi consumată în siguranță până la nouă luni de la data la care expiră și nu vă va îmbolnăvi. Cu toate acestea, s-ar putea să observați că cafeaua dvs. nu este foarte aromată.
Cum să vă dați seama dacă cafeaua este proaspătă
La fel ca și pentru a verifica dacă cafeaua s-a stricat și a devenit râncedă, un simplu test olfactiv poate fi, de asemenea, eficient pentru a verifica prospețimea unei cafea boabe, a cafelei măcinate, a unor capsule Dolce Gusto sau chiar a cafelei instant. Cu toate acestea, de obicei, acest test va funcționa cel mai bine dacă ați preparat mai întâi cafeaua.
Indiferent de tipul de metodă de preparare pe care alegeți să o folosiți, cafeaua proaspătă va avea întotdeauna un strat subțire de cremă așezat deasupra. Cum să vă dați seama dacă boabele de cafea sunt vechi după ce au fost preparate? Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să verificați culoarea cafelei. Dacă este complet neagră și nu există cremă în partea de sus a cafelei, acesta este de obicei un indicator sigur că boabele de cafea sau zațul de cafea au devenit vechi și râncede.
Citiți principiile noastre de moderare aici!