Nimic ieșit din comun, există mii de tineri ca el. Ceea ce îl diferențiază pe Robert este faptul că, deși nu-i lipsește confortul personal și împlinirea profesională, nu poate sta impasibil în fața neajunsurilor României. Deși a fost și va fi implicat civic, Robert a înțeles că fundamentul sistemului este unul politic, și de multe ori politizarea maschează de fapt incompetența. Fiecare contact cu instituțiile Statului ne confirmă că România avansează greoi, că există un întreg aparat de mutat hârtii din stânga în dreapta, pe timpul și banii cetățenilor. În mod paradoxal, deși cifrele migrației arată clar că românii sunt profund nemulțumiți de cum este guvernată țara, determinarea de a schimba lucrurile se lasă așteptată. De ce intră tinerii în politică? Sau de ce nu intră?
-
Sunteți un nume nou în politică, atât la nivel local cât și la nivel național. Ce v-a determinat să vă implicați?
Sentimentul foarte puternic că se poate mult mai mult. În fiecare an electoral, am fost în situația de a vota răul cel mai mic. În locul unui vot asumat și argumentat, întregul proces semăna cu un test grilă în care toate răspunsurile erau greșite. Această realitate s-a concretizat prin lipsa de interes tot mai accentuată a electoratului față de acest proces democratic și implicit, lipsa de interes față de clasa politică. Cred că a venit momentul să ne asumăm greșelile din trecut și să devenim mai responsabili. Să fim mai exigenți cu oamenii pe care îi alegem să ne reprezinte pe scena politică. Personal, pot spune că am decis să intru în politică pentru a încerca să o înțeleg mai bine și să am posibilitatea de a o schimba. Provin din sectorul privat, unde integritatea și competența sunt criteriile care fac diferența dintre succes și faliment. Dacă vrem ca România să aibă performanțe, aceleași criterii trebuie urmărite și atunci când mergem la vot. Politica trebuie făcută pentru oameni și în folosul lor. Nu al intereselor personale sau al intereselor de partid. Încrederea electoratului se câștigă doar prin muncă și prin rezultate.
-
Că tot vorbiți de încredere, v-aș întreba cum se poate recâștiga încrederea în clasa politică?
Prin reînnoirea ei. Din nefericire pentru societatea românească, cei care sunt acum la vârful clasei politice, în cea mai mare parte sunt oameni care și-au făcut din politică o meserie. În contextul în care mulți dintre ei, nici nu prea au altă meserie. Aducând în politică oameni care cunosc realitățile vieții de zi cu zi, oameni care și-au făcut un rost în viață prin forțe proprii, prin munca lor, oameni care vin din sectorul privat, care au experiența muncii pe baza unor criterii de performanță și vin în politică să facă lucruri pentru comunitate, pentru societate. Încrederea că se poate face și în politică treabă bună, că putem să avem oameni cinstiți, că putem avea oameni competenți. Nu întâmplător mesajul nostru principal este că vrem o Românie fără hoție și acesta este punctul de pornire când ne gândim la construcția programului de guvernare. Prin înnoirea clasei politice și mai ales prin integritate. Atunci când promiți că vei face niște lucruri, să te gândești înainte de a le afirma cum vrei să le faci, cu ce resurse, de ce ai nevoie și ce pași trebuie să parcurgi ca să poți obține rezultatele dorite. Dacă doar vindem gogoși umflate cu promisiuni de campanie, nu e o surpriză că oamenii își pierd încrederea încet încet și nu doar că nu mai vor să între în politică, dar dau politicianul ca exemplu negativ. Din păcate, în mare parte din societatea noastră, să fii politician e aproape o rușine. Ești arătat cu degetul, ești personajul negativ din poveste când spui că ești politician. Lucrurile acestea se pot schimba numai prin fețe noi, oameni cinstiți, oameni competenți, oameni care chiar să vină să își asume până la urmă niște riscuri.
-
USR PLUS și-a asumat 40 de angajamente pentru următorii 4 ani. Dacă veți ajunge în Parlament, care dintre ele reprezintă o prioritate pentru dumneavoastră?
Noi propunem un plan de guvernare detaliat pentru fiecare domeniu cu impact major asupra vieților noastre. E un plan cu măsuri gândite de sute de experți, atât din rândurile membrilor celor două partide cât și din societatea civilă. Pentru că noi credem într-o guvernare deschisă, în care ne vom consulta mereu cu actorii importanți din societate: antreprenori, sindicate, ONG-uri și lideri comunitari. Vom avea o țară în care fiecare dintre noi va avea o viață de calitate doar dacă o vom construi cu cetățeni activi și responsabili, cu comunități deschise și solidare. Dar pentru asta, avem întâi nevoie de un stat responsabil, care să asigure cadrul și sprijinul necesar pentru construirea unei Românii prospere. Îmi doresc un stat reformat și voi încerca să lucrez cu toată forța mea în această direcție. Voi susține schimbarea modului în care sunt ocupate funcțiile publice prin: limitarea numărului de parlamentari la 300, alegerea primarilor în două tururi. Voi sprijini publicarea online și accesul cetățenilor la toate cheltuielile publice, contractele de achiziții publice și la toate informațiile relevante privind instituțiile statului, de la Guvern până la primării. Cred în reducerea numărului de primării prin comasare voluntară, în vederea creșterii calității serviciilor publice furnizate locuitorilor. Îmi doresc o Românie digitalizată și voi lucra cot la cot alături de colegii mei ca să implementăm cât mai multe din aceste angajamente.
-
Un exercițiu de imaginație: Sunteți deja în Parlament, la un scor bun pentru USR PLUS și încep negocierile între partide. Veți forma o majoritate cu PNL? Veți reuși să negociați în direcția unor reforme ample cu acest partid?
Eu cred că da. În mod evident, noi contăm pe un rezultat foarte bun, care să ne pună în situația unei negocieri serioase, de conținut, pe care să o avem cu PNL, cel mai probabil partener de coaliție și de majoritate parlamentară. Este esențial să avem o activitate accentuată în Parlament, acolo unde este firesc și logic să performăm. Trebuie schimbată această percepție a societății civile față de Parlament, care de 30 de ani încoace nu a prea demonstrat că este acel for reprezentativ al intereselor comunității. De data aceasta, cu o majoritate solidă, putem demonstra că Parlamentul poate face și lucruri pozitive, printre ele și această revoluție a bunei guvernări pe care noi, cei din USR PLUS, ne-o dorim.
-
Ultima întrebare este și cea mai importantă. În contextul actual, înainte de aceste alegeri legislative, de ce ar trebui arădenii să vă voteze și/sau să voteze USR PLUS?
Trebuie să înțelegem că noi toți, cei din USR PLUS, USR-ul la început, în 2016, dar și PLUS-ul, doi ani sau trei mai târziu, suntem produsul acestei speranțe născute în societate, de a vedea un altfel de politician și un altfel de politică. Acea politică pe care am văzut-o până acum, timp de 30 de ani, înseamnă de fapt căpătuială. Acele personaje care intrau în politică pentru a o folosi în interesul lor sau în interesul unei grup. Oferta noastră politică reprezintă acea schimbare. Reprezintă ceea ce noi am numit ”Revoluția bunei guvernări”, o politică în folosul cetățenilor. Pentru că noi înșine am venit din rândul cetățenilor. Mulți dintre noi încă nu ne simțim politicieni, nu ne place să fim numiți politicieni, fiindcă ne simțim, în adâncul nostru, cetățeni care au trăit și au avut această frustrare de a nu fi reprezentați așa cum trebuie de către clasa politică de până acum. Aceasta este ceea ce ne definește pe noi în această nouă forță politică, USR PLUS, și asta, credem noi, convinge și electoratul să ne onoreze cu încrederea sa. Mai aveți încă timp în care vă puteți uita pe usrplus.ro, să vedeți programul nostru de guvernare, să vedeți angajamentele pe care dorim să ni le asumăm, să vedeți candidații pe care vi-i propunem: oameni tineri, oameni competenți, oameni care au învățat ceva din viață. Aveți, din punctul meu de vedere, toate motivele să mergeți la vot, să nu mai alegeți răul cel mai mic, ci să alegeți cu adevărat o alternativă pentru a duce România într-o direcție sănătoasă.
Trimite articolul
Xun om bun, poate mult prea bun pentru politica
bravo ba, esti singurul de la PLUS care merita sa apara in fata, restul is praf, lingai ca si Curcanu ala, sper sa scapati de el
Gura mai mică!
Sunteti de 4 ani si voi , la ciolan!
Nu va mai bateti joc !
RUSINE!
Ati starpit hoția?
Nu!
Mai bagati-va un pumn in gură!
Sunteți de 2 bani!
Deci NU votati usr!