Pornind de la scopul automatizării, până la stabilirea cât mai exacta a cerințelor clientului și apoi la evaluarea de risc, verificarea echipamentelor și simularea 3D a celulei, experții KUKA parcurg în toate detaliile, cu precizie și profesionalism, toate etapele procesului de automatizare.
„Trebuie să stabilim de la început care este scopul automatizării unui anumit proces. Este nevoie de a productivitate crescută? De o creștere a calității de producție? Sau este prioritar ca operatorii acelei celule automatizate să beneficieze de un mediu optim pentru a li se ușura munca, în special a sarcinilor repetitive?”, explică Andrei Florea, Application Engineer / Trainer, KUKA Robotics Romania
Definirea priorităților, a scopului final reprezintă primul pas pe care un expert în procesul de automatizare trebuie să-l contureze cu precizie.
”Este foarte important să știm de la bun început ce procese pot fi automatizate, iar apoi să definim clar care sunt cele mai importante criterii care trebuie îndeplinite. Odată stabilite, vom putea trece la formarea echipei de specialiști care va prelua sarcini exacte pentru a putea obține o eficiență optimă. Nu în ultimul rând, este important să avem un caiet de sarcini unde să putem urmări pas cu pas eficiența activităților parcurse”, declară Andrei.
Evaluarea de risc pentru siguranța celulei este un pas adesea omis sau subevaluat
Ce înseamnă, mai exact acest lucru ne explică tot Andrei.
„Discutăm despre trei termeni importanți: cooperare, colaborare și asistare. Astfel, putem stabili cum va interacționa operatorul cu echipamentele din celulă”
Fiecare dintre aceste etape este la fel de importantă în procesul de evaluare a riscurilor.
Cooperarea se referă la modul de interacțiune al unui operator cu echipamentele aflate în celulă sau arie de lucru. În momentul în care operatorul intră în celula de lucru unde se află echipamentele, trebuie eliminat orice risc ca aceste echipamente să pornească un anumit proces. Până când operatorul nu va părăsi zona de lucru, echipamentele nu vor executa nici un proces, astfel eliminându-se riscul de accidentare.
Colaborarea înseamnă o gestionare precisă a procesului de muncă în colaborare a operatorului cu robotul colaborativ.
”În momentul în care operatorul se află în aria de lucru a echipamentelor în timp ce acestea își desfășoară procesul de muncă, trebuie să ne asigurăm că toate aceste echipamente sunt concepute și certificate pentru colaborare. Ce înseamnă acest lucru? – orice robot care desfășoară un proces într-o celulă trebuie să fie certificat ca fiind robot colaborativ, iar gripperul sau toolingul cu care intră în contact operatorul trebuie să fie special conceput colaborativ, adică fără muchii ascuțite sau elemente care ar putea accidenta operatorul. Dacă există prese sau echipamente pneumatice, acestea trebuie să fie adaptate astfel încât să le limiteze mișcările atunci când operatorul depune sau preia piese”, explică Andrei.
Asistarea se referă la modul în care operatorul supraveghează celula în procesul de încărcare și descărcare de materie primă și produs finit. „Este extrem de important să se asigure izolarea zonei de încărcare-descărcare față de celulă, iar orice tentativă de intrare în celulă să declanșeze oprirea imediată a tuturor echipamentelor”, spune Andrei.
Simularea 3D înainte de începerea lucrărilor este următoarea etapă stabilită de experții KUKA
Pentru a putea determina cu precizie poziționarea finală a echipamentelor din celulă este indicat să se realizeze o simulare 3D a celulei.
„Cu o simulare 3D, vom determina ce tip de robot este cel mai potrivit pentru celula care urmează să fie echipată. Mai mult, pe lângă acest aspect, vom putea determina cât mai exact și ciclul de timp pentru fiecare operațiune.
Verificarea compatibilității echipamentelor reprezintă etapă finală
Fiecare echipament ce urmează a fi montat într-o celulă trebuie verificat cu atenție pentru a ne asigura că este compatibil din toate punctele de vedere.
„Verificarea se referă la protocolul de comunicare (Profinet, Profibus, EthernetIP, ModBus, TCP/IP), la integrarea echipamentului în circuitul de siguranță, la clasa de protecție pe care o oferă. În funcție de mediul de lucru din aplicație, această clasă de protecție trebuie aleasă cu grijă pentru a asigura o funcționare corespunzătoare.
Mediul de lucru este divers, de la turnătorii unde temperaturile sunt foarte ridicate și aerul este contaminat cu particule de emulsie și praf, până la mediul din industria de fabricație metalică unde există o mare cantitate de pulbere metalică și praf generate de procesul de sudură și tăiere. Mai există și mediul specific industriei de electronice unde aerul este curat, iar echipamentele nu trebuie să genereze deloc particule rezultate din frecarea componentelor. Sau mediul din industria farmaceutică și alimentară unde componentele trebuie sa fie certificate ca fiind sigure pentru alimentație, adică să nu contamineze alimentele cu particule toxice”, spune Andrei.
Odată cu dezvoltarea roboticii, numărul și complexitatea proiectelor a crescut foarte mult. De aceea trebuie să apelăm la experți atunci cănd ne hotărâm să automatizăm procese.
KUKA este o companie globală de automatizare cu vânzări de aproximativ 2,6 miliarde de euro și aproximativ 14.000 de angajați. Compania are sediul central în Augsburg, Germania. Fiind unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de soluții inteligente de automatizare, KUKA oferă clienților tot ce au nevoie de la o singură sursă: de la roboți și celule la sisteme complet automatizate și rețelele lor pe piețe precum automotive, electronice, metal și plastic, bunuri de larg consum, e -commerce/retail și asistență medicală.
KUKA este prezentă în România încă din anul 2016. Sediul lor central este în Timișoara, dar au reprezentanți și în Cluj și Brașov.
Trimite articolul
XVeniti cu cacaturile voastre si oamenii i-si pierd slujba.