Un element de design foarte important îl reprezintă fronturile MDF pentru mobila de bucătărie. Venind într-o gamă foarte variată, fronturile MDF nu doar că oferă personalitate încăperii, ci asigură o funcționalitate de durată.
Ce sunt fronturile MDF?
Fronturile reprezintă partea vizibilă a oricărei piese de mobilier. De aceea, este important să le alegem cu grijă, pentru că au un rol crucial în ambianța bucătăriei.
MDF-ul este un material versatil, ușor de prelucrat și finisat. Prescurtarea vine din engleză (medium density fiberboard), iar plăcile din MDF sunt un produs compus din fibre de lemn amestecate cu rășină și adeziv, sub forma unor panouri presate la temperaturi ridicate.
Fronturile MDF vs mobilier din PAL
Ambele materiale sunt foarte cunoscute și utilizate în fabricarea mobilierului de bucătărie, însă este foarte bine cunoscută și diferența de preț dintre cele două. În continuare, vom explica de ce fronturile MDF sunt o investiție de durată, comparativ cu mobilierul din PAL.
PAL-ul, a cărui denumire completă este “plăci aglomerate lipite”, este confecționat din rumegușul rămas în urma proceselor de fabricare a produselor din lemn, care este amestecat cu diferiți adezivi și presat la cald. Deși procesul de obținere este asemănător cu cel al MDF-ului, particulele din componența PAL-ului au o densitate mult mai mică. De aceea, au o rezistență mult mai scăzută și este recomandată utilizarea lor doar în mobilierul de interior, pentru că la factori precum umiditate ridicată ori expunerea îndelungată la soare, se deteriorează rapid.
În schimb, MDF-ul este caracterizat prin durabilitate. Nu se dilată și nu se contractă din cauza căldurii și a umidității, fiind perfect pentru utilizarea confecționării mobilierului de bucătărie.
Tipuri de fronturi MDF
De la alb la roșu ori violet, gama de fronturi MDF mereu fură ochiul prin finisaje aparte. MDF-ul este foarte prietenos atunci când vine vorba de prelucrare și personalizare, astfel încât să prindă viață și să ofere un design deosebit.
Totuși, în confecționarea fronturilor pentru bucătărie sunt utilizate două tipuri de MDF:
-
MDF vopsit
Este obținut prin aplicarea unui strat de grund și email colorat, fiind un proces foarte asemănător cu cel al vopsirii unei mașini.
Câteva dintre avantajele fronturilor MDF vopsit sunt acelea că emailul este foarte rezistent la temperaturi ridicate și umiditate, iar tu ai posibilitatea de a alege nuanța frontului. Un alt aspect important este acela că în cazul unor șocuri sau zgârieturi, frontul poate fi revopsit.
-
MDF înfoliat
După cum îi spune și denumirea, pe placa de MDF este aplicată o folie PVC (folie plastifiată), care poate fi de diferite grosimi, culori sau finisaje, cu modele geometrice, abstracte, ori care imită lemnul natural. Deși prin aspect impresionează, este important să menționăm că între folie și placă pot apărea bule de aer, iar în cazul deteriorărilor, frontul MDF nu mai poate fi reparat.
Avantajele fronturilor MDF
Pentru a sintetiza, fronturile MDF au o serie de avantaje care le transformă într-o investiție, nu într-o cheltuială:
-
Rezistență bună la temperaturi înalte și umiditate;
-
Au densitatea ridicată, iar plăcile nu se deformează;
-
Absorb mai puțin vopseaua, astfel încât te poți bucura de un aspect nou după schimbarea culorii;
-
Finisajele MDF-ului oferă mobilei de bucătărie un aspect elegant;
-
Au un preț mai mic comparativ cu lemnul masiv;
-
Rezistență ridicată la microorganisme, aspect foarte important pentru familiile cu copii mici;
-
Sunt foarte ușor de întreținut
Concluzie
Fronturile MDF reprezintă o alegere inspirată pentru mobilierul bucătăriei tale, fiind o alternativă potrivită și de buget pentru lemnul masiv. Cu fronturile MDF, obții eleganța pe care o cauți. Alege din oferta Glasspandoor fronturile MDF potrivite pentru tine și pentru casa ta!
Citiți principiile noastre de moderare aici!