Evenimentul s-a bucurat de participarea activă a membrilor Grupului Local URBACT Arad, constituit în cadrul proiectului Space4People, la care Municipiul Arad participă alături de alte 9 orașe europene.
Invitată la eveniment, doamna Irina Rotaru, reprezentantă a orașului partener Saint-Germain-en-Laye, a prezentat ca exemplu de bună practică experiența orașului francez în extinderea spațiilor pietonale din zona centrală. Intervențiile au fost realizate în mai multe etape, fiind urmărit un proces de colaborare cu comunitatea locală.
Echipa de consultanți care a moderat evenimentul, a prezentat demersurile realizate atât la nivel local, cât și la nivelul Rețelei Space4People și a pus în dezbatere cele două teme-cheie abordate de Municipiul Arad în cadrul proiectului: spațiile pietonale și parcările.
Participanții au dezbătut diverse opțiuni de implementare a unei acțiuni-pilot în centrul Aradului, pornind de la analiza uneia dintre acestea, și anume prelungirea zonei pietonale existente pe strada 1 Decembrie 1918 cu segmentul cuprins între bulevardele Decebal și General Dragalina. Au fost puse în discuție posibile intervenții pe acest segment, cum ar fi realizarea unei lucrări de artă stradală pe asfalt și amenajarea unei treceri de pietoni denivelate, care să facă legătura cu Parcul Copiilor. Aceste tipuri de intervenții au prezentat interes pentru participanți, dar aceștia au subliniat și inconveniențele, în special în ceea ce privește traficul rutier în zonă. În acest context, în perioada următoare, vor fi analizate și alte variante de străzi pentru implementarea acțiunii-pilot de pietonalizare.
În privința parcărilor, au fost discutate posibile măsuri de optimizare și eficientizare a utilizării noilor parcări tip Fast-Park realizate în cartiere. Membrii Grupului Local URBACT Arad au subliniat importanța acțiunilor de control și sancționare a parcării neregulamentare, corelate cu cele orientate către creșterea atractivității parcărilor etajate, precum tarifarea diferențiată, posibilitatea de rezervare integrală a locului de parcare sau acțiuni de informare privind avantajele, în rândul rezidenților.
În cardul următoarelor întâlniri de lucru ale Grupului Local URBACT Arad se va decide și planifica acțiunea-pilot și se va contura Planul Integrat de Acțiune al Municipiului Arad.
Proiectul Space4People este co-finanțat de Uniunea Europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operațional URBACT III, în perioada septembrie 2019 – august 2022.
Rețeaua URBACT de Planificare a Acțiunii Space4People este cadrul de colaborare dintre orașele participante la proiectul Space4People: Bielefeld (Germania) – lider, Arad (România), Nazaré (Portugalia), Valga (Estonia), Serres (Grecia), Panevėžys (Lituania), Guía de Isora, (Spania), Turku (Finlanda), Saint-Germain-en-Laye (Franța) și Badalona (Spania).
Grupul Local URBACT Arad, principalul motor al procesului de planificare a unor măsuri locale pentru îmbunătățirea spațiului public, a fost constituit la începutul anului 2020 și este alcătuit din 29 de reprezentanți ai administrației locale și societăților din subordinea Consiliului Local (Recons, CTP Arad, și ai altor instituții și organizații active în planificarea și implementarea proiectelor în domeniul mobilității urbane durabile: Inspectoratului Județean de Poliție Arad – Serviciul Rutier), ADR Vest, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, Asociația PRO URBE, Asociației Handicapaților Neuromotor din România, asociațiile „Temerarii” și „Experiența Multisport”, Comitetul de părinți al Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, Comitetul de părinți al Colegiului Economic Arad, Cabinete medicale școlare.
Mai multe informații despre proiect pot fi accesate la: https://urbact.eu/space4people și pe pagina Primăriei Municipiului Arad http://www.primariaarad.ro/info.php?page=/infoeuropa/Proiectul_Space4People.html
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială
a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!