Înainte de a evidenția cauzele și consecințele impasului financiar trebuie să înțelegem ce reprezintă acesta. Termenul descrie situația în care o persoană are dificultăți financiare (în general grave) și se află într-o poziție de a nu putea efectua plata datoriilor sau îndeplinirea aranjamentelor financiare. Poate fi cauzat de mai mulți factori, cum ar fi creșterea cheltuielilor, scăderea venitului personal, problemele economice care apar la nivel global sau luarea unor decizii nefavorabile.
Cauzele apariției impasului financiar
Acumularea unor datorii excesive te pot aduce în această situație dacă valoarea cheltuielilor depășesc valoarea veniturilor existente. Se acumulează astfel mai multe datorii, iar capacitatea de rambursare scade predominant ducând la probleme financiare grave.
Existența unor probleme precum instabilitatea economică poate să influențeze situația financiară a persoanelor prin prisma mai multor factori. De exemplu, în perioadele de recesiune există probabilitatea de a se reduce veniturile și să crească șomajul provocând astfel dificultăți financiare.
Situațiile și problemele personale de asemenea pot agrava situația financiară pe care o are o persoană. În cazul unei întâmplări neprevăzute precum urgențele medicale sau accidentale, cheltuielile pot să crească și să inducă apariția unui dezechilibru financiar.
Consecințele pe care le poate aduce impasul financiar
Situația financiar negativă prin care trec oamenii aflați într-un impas financiar poate crea un grad ridicat de stres și anxietate, ceea ce ar putea afecta sănătatea din punct de vedere emoțional și fizic.
Există posibilitate de a se reduce calitatea vieții deoarece sunt puse sub presiune nevoile de bază, respectiv locuința, hrana și sănătatea personală.
Obiectivele pentru viitor precum urmarea unui curs de formare și dezvoltare sau achiziționare unui nou frigider în cazul deteriorării, pot fi afectate prin lipsa fondurilor necesare.
În ceea ce privește impactul asupra economiei naționale impasul financiar poate afecta scăderea locurilor de muncă și apariția unei instabilități economice generale.
Cum se poate gestiona situația?
Pentru a se putea gestiona datoriile este important să analizezi situația financiară în care te afli și să creezi un plan de acțiune cât mai eficient. De exemplu poți să iei în calcul valoarea cheltuitelor inutile și să le elimini sau să le reduci pentru a stabiliza sumele disponibile de bani.
Realizarea unui buget pentru fiecare nevoie personală poate fi de ajutor în controlul asupra cheltuitelor și pentru a stabili prioritățile esențiale.
Negocierea cu creditorii poate fi benefică pentru a găsi solutii de rambursare cât mai eficiente pentru situația financiară în care te afli.
Impasul financiar reprezintă o provocare copleșitoare pentru multe persoane, dar acesta poate să fie eliminat dacă este abordat responsabil, cu o planificare atentă și puțină perseverență.
Acțiuni care pot fi urmate pentru a redobândi controlul financiar
Dacă te afli într-o situație financiară nefavorabilă și îți dorești să recapeți controlul asupra acesteia poți lua în considerare sfaturile următoare:
Înțelege faptul că te confrunți cu o situație financiară negativă și acționează asupra ei. Calculează veniturile și cheltuielile pe care le ai și determină factorii care te-au adus în acest context.
Stabilește un buget care să-ți permită să economisești incluzând toate cheltuielile, iar dacă există cheltuieli inutile elimină-le și concentrează-te asupra nevoilor primare.
Prioritizează datoriile pentru a te axa pe scăderea celor mai problematice și pentru a a găsi soluții de rambursare eficiente și redu cheltuielile suplimentare în această perioadă pentru a putea economisi mai mult. Poți să găsești alternative mai ieftine pentru a reduce costurile.
Investește în educația financiară dacă ești copleșit de acest context. Online se află multiple resurse, cărți și cursuri, care te pot face să înțelegi mai bine gestionarea eficientă a banilor și luarea unor decizii financiare bune.
În orice caz, important este să găsești o rezolvare pentru problemele și situațiile neprevăzute în momentul în care apar, evitând astfel escaladarea și apariția unui impas financiar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!