Daunele pot apărea în urma producerii unui eveniment neplăcut – acestea pot fi grave sau mai puțin grave, însă, indiferent de gravitatea lor, ele trebuie gestionate în mod optim, pentru a diminua impactul pe care îl au asupra ta. Însă, fiecare tip de daună vine la pachet cu anumite informații pe care este bine să le știi, înainte de a fi pus în fața faptului împlinit. Așadar, pentru a fi pe deplin pregătit în orice situație de acest gen, citește în continuare acest articol, pentru a afla lucruri esențiale, pe care trebuie să le iei în considerare în eventualitatea unui eveniment soldat cu daune.
În acest articol, vei afla 3 lucruri de care trebuie să ții cont pentru a gestiona anumite daune!
- Documente necesare
Ținând cont de tipul de daună, este obligatoriu să deții toate documentele necesare. De exemplu, atunci când pleci la drum cu mașina, este bine să respecți câteva sfaturi oficiale, însă, în cazul unei avarii auto vei avea nevoie despre documente care să arate tipul de poliță pe care o deții, constatările oficiale (amiabilă, proces verbal etc.), talonul, permisul, cartea de identitate, certificatul de înmatriculare, fotografii cu avariile, schița evenimentului și alte informații despre părțile implicate în accident, despre data evenimentului și despre avariile produse (dovezi suplimentare, în caz de furt sau incendiu).
De asemenea, pentru instrumentarea și plata dosarului de daune, pot fi necesare: cererea de despăgubire, contul bancar, documentele din dosarul de daună alte documente suplimentare (referitoare la reparația autovehiculului sau la cauzele și împrejurările producerii evenimentului). În cazul unei daune legate de locuință, vei avea nevoie de actul de identitate al proprietarului, datele poliței, autorizația de construcție și informații suplimentare despre cauza evenimentului și circumstanțele în care s-a produs. În situația în care dauna produsă este referitoare la polița de asigurare medicală sau cea de călătorie, vei avea nevoie de poliță, de documentele medicale, de documentele de plată, de o copie după actul de identitate și de un extras de cont.
- Tipul de daună
Pentru a alege cea mai bună abordare, este important să ai în vedere tipul de daună. Aceasta poate fi la mașină (având o poliță RCA, CASCO etc.), poate avea loc într-o călătorie, în cadrul unei asigurări de sănătate, dar și în cadrul unei asigurări pentru locuință. Fiecare dintre aceste evenimente se definește prin anumiți parametri, care trebuie luați în calcul înainte de a acționa într-o anumită direcție. În cazul în care ai nelămuriri, cel mai bine este să apelezi la profesioniști care să te sprijine pe tot parcursul procesului. Notificarea daunelor poate fi făcută online – așadar, poți deschide un dosar online de daune, la o companie cu experiență precum Asirom.ro, iar specialiștii te vor îndruma în direcția potrivită.
- Condițiile poliței
Bineînțeles, pentru a te asigura că totul este bine pus la punct, este necesar să iei lucrurile pas cu pas și să te informezi cu privire la etapele pe care trebuie să le parcurgi. Cercetează cu atenție condițiile poliței tale, pentru a ști exact dacă te încadrezi în condițiile respective.
În concluzie, dacă te confrunți cu o daună, indiferent de tipul ei, este important să folosești polița de asigurare pe care o ai. Notificarea daunei este un proces simplu, care poate fi făcut rapid, cu ajutorul platformei pe care ți-o pune la dispoziție asiguratorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!